2022. sze 22.

Erdélyi almás tokány kápiás rizzsel

írta: Petőcz Ferenc
Erdélyi almás tokány kápiás rizzsel

erdelyi2.jpg

A hétköznapi rohanásban az étkezések adják az együtt tölthető időnek egyik lehetőségét. Ehhez egy gyors, finom étel pedig remek körítés. Az almát sokan szeretjük, de felhasználása is egyrétű, így most mutatunk egy újabb verziót.

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéskaraj csíkokra vágva
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1-1 tk őrölt gyömbér, őrölt köménymag
  • 2 ág kakukkfű
  • 2 db babaérlevél
  • 3 db kockázott alma
  • 3 db kápia paprika
  • 25 dkg rizs
  • 3 ek tejföl
  • 1 ek liszt
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 ek zsír
  • 1 ek olívaolaj
  • 5 dl zöldségalaplé (kockából)
  • 1 csokor petrezselyem

Az olívaolajon megpároljuk a felkockázott kápiákat (lehetőleg több színű legyen, jobban mutat, pl.: zöld, sárga, piros). A paprikát félre rakjuk, felrakjuk főni a rizst.

A hagymákat is megpároljuk az olvasztott zsíron, amikor üvegesre párolódott, hozzáadjuk a húst és azt is fehéredésig pároljuk, fűszerezzük, felöntjük a leveskockából készült alaplével. Lefedve alacsony hőfokon puhára pároljuk a húst, ekkor hozzáadjuk az almákat is és felforraljuk. Forrás után a tejfölből és lisztből készült habarással sűrítjük, belekeverjük az aprított petrezselymet. 

A rizst elkeverjük a paprikával és tálaljuk az ételt.

Jó étvágyat!

erdelyi1.jpg

Szólj hozzá

Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta Román/erdélyi