2022. nov 23.

Sütőtökös lasagne

írta: Petőcz Ferenc
Sütőtökös lasagne

sutotok.jpg

Oldalunk tele van finomabbnál finomabb sütőtökös ételekkel, sütikkel. Ezek egy része saját ötlet egy része másoktól átvett megtetszett recept. Így karácsony előtt találtuk ezt a receptet is, amelyet változatlan formában készítettünk el és igyekszünk nektek tovább adni. A véleményünk szerint az ünnepi vacsora  része lehet ez az elsőre meglepő, de jóízű kombináció.

Besamel:

  • 60 dkg sült sütőtök
  • só, bors
  • 10 dkg vaj
  • 3 ek liszt
  • 7,5 dl tej
  • 0,5 tk kurkuma
  • reszelt szerecsendió

A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a lisztet, amely jól elkeverünk, majd tejjel elkezdjük felönteni és folyamatosan keverjük egy kézi habverővel, közben melegítjük is, amikor  besűrűsödik, akkor félretesszük, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük a kurkumával színezzük. Hozzáadjuk a sütőtököt és rúdmixerrel pürésítjük félre tesszük.  Ameddig ez készül közben készítjük a mártást is. 

A mártás:

  • 80 dkg darált hús (a legjobb vegyesen többféle hússal, lehetőleg legyen benne zsírosabb, pl lapocka)
  • olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma kockázva
  • 3 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 közepes sárgarépa reszelve
  • 1 kis darabka zeller reszelve vagy 3 ág szárzeller  reszelve
  • 10 dkg sűrített paradicsom
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 2 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • só, bors

Az olívaolajat felmelegítjük, ehhez adjuk a hagymákat, amikor üvegesre pároltuk, hozzáadjuk a többi zöldséget, sózzuk, borsozzuk. Amikor a zöldségek már párolódtak pár percet hozzáadjuk a sót, ismét állítunk az ízeken, majd az egészhez hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, elkeverjük és a tejjel felöntjük az ételt. Hagyjuk elpárologni a tejet, majd hozzáadjuk a vörösbort és a vizet, kb 1,5 óra alatt puhára és sűrűre pároljuk a ragut. A lényeg, hogy a leve nagy részét elfőzzük és rotyogva egy sűrű mártásunk legyen. Ilyenkor már nagyszerű íze van.

A mártásból merünk egy hőálló tálba, erre rakunk a sütőtökös besamelből, majd jöhetnek a lasagne lapok. A házi a legjobb, de most nálunk is bolti lapok kerültek az ételbe. Ezt követően újabb adag mártás, besamel, tészta és így rakjuk, ameddig el nem fogy az összes alapanyag. (Nálunk 25*30 cseréptálba került magassága 5 cm). Az egész étel tetejére 15-20 dkg reszelt sajtot rakunk. 200 fokon alsó-felső sütésen 40 percet sütjük. Amikor kész, kivesszük a sütőből és hagyjuk hűlni 10-15 percet. Utána tálaljuk. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Olasz Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta