Mecseki betyárgombóc leves
Még utoljára egyszer ismét visszakanyarodunk az elmúlt ünnepekhez. Nálunk ez a leves volt az ünnepi fogás. Kicsit elfeledett étel, a 70-es évek éttermi konyhája szülte, de egyszerűsége mellett nagyon finom és változatossá teszik az étkezéseket. Mi a régi recepten módosítottunk, mert annak idején a tejszínt tojással keverték ki, de a végeredmény rizikós, így helyette a tejszín kapott keményítőt és azzal húztuk be a levest.
Hozzávalók:
- 1 kg húsos csont vegyesen (marha és disznó)
- 1 nagyobb gyökér
- 2 kisebb sárgarépa
- 1 kisebb darabka zeller
- 2 dl tejszín
- 1 ek keményítő
- 5 dkg gomba
- só, bors, babérlevél
A gombóc:
- 1 fej vöröshagyma kockázva
- 1 tk őrölt koriander
- só, bos
- 35 dkg darált sertéshús
- 60 dkg főtt burgonya
- 15 dkg liszt
- 1 tojás
A levest feltesszük a tejszín, keményítő és a gomba kivételével. Normál húslevest készítünk belőle kb 2 óra alatt. Ez közben elkészítjük a levesbetétet a gombócokat. A krumplit megfőzzük, összetörve hagyjuk kihűlni, majd hozzá adjuk a tojást és a lisztet, pici sót és összegyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk és 5*5 cm-es lapokat vágunk. A vöröshagymát a hússal, fűszerekkel lepároljuk, majd hagyjuk kihűlni. A kapott töltelékkel betöltjük a gombócokat.
Amikor a húsleves alapunk kész kiszedjük belőle a csontokat, hozzáadjuk a gombát és belefőzzük a töltött gombócokat a levesbe. Ha a gombócok feljöttek a leves tetejére és pár percet főttek, akkor a keményítős tejföllel sűrítjük a levest.
Jó étvágyat!