Guanciale a toszkán tokaszalonna
Ez a recept egy nagyon könnyen elkészíthető étel és alapja az olasz tésztás ételeknek, köztük az eredeti carbonara spagetti is ebből készül. Itthon 10-12000 Ft kilója, ami igen borsos, de ha neki esünk elkészíteni, akkor megússzuk ma 1500-2000 Ft-ből és munka nem sok van vele.
Hozzávalók:
- 1-1,5 kg tokaszalonna
- 1 tk nitrites pácsó
- 13 dkg tengeri só
- 8 dkg cukor
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- 1-1 tk bors, szegfűbors, kakukkfű összetörve
- 5-6 babérlevél összetörve
A páchoz a felsoroltakat összekeverjük. A tokaszalonnát egy zárható zacskóba tesszük, ráöntjük a páckeveréket és jól belemasszírozzuk a szalonnába. Hűtőbe tesszük 8-10 napot érleljük, naponta kétszer átfordítjuk a másik oldalára. ez alatt az idő alatt a fűszerek íze bekerül a húsba a felesleges nedvesség pedig kijön. Ha ezzel megvagyunk lemossuk a pácot, megtöröljük a szalonnát, nem baj, egy kevés fűszer marad rajta. Átszúrjuk és hűvös helyre beakasztjuk a kamrába. 3 hét után már fogyasztható, de az igazi 2-3 hónap érlelés/ levegőn szárítás után lesz.
Jó étvágyat!