2023. júl 25.

Hetési hajdinagombóc-leves

írta: Petőcz Ferenc
Hetési hajdinagombóc-leves

hetesi.jpg

A magyar konyha régen nyomokban sem hasonlított a ma általunk ismerthez. régen meghatározó volt a zöldségek, gabonák, halak fogyasztása, a hús viszont kevésbé volt elérhető a szegénység és annak tárolása lehetőségének hiánya miatt. Most is egy régi ételt elevenítünk fel annyi különbséggel, hogy mi használtunk egy kis frissen őrölt borsot is az ételhez. A leves annyira jó lett, hogy többször is készíteni fogjuk és buzdítunk titeket is, hogy készítsétek el, könnyen meg van, egyszerű olcsó és kiadós.

Hozzávalók:

  • 2 sárgarépa
  • 2 kisebb gyökérzöldség
  • 1 fél fej hagyma reszelve
  • 1,5 liter víz
  • só, bors
  • 3 ek tejföl
  • 1 ki csokor petrezselyem
  • 1 kk pirospaprika
  • 2 ek zsír
  • 1 ek liszt

A gombóchoz:

  • 25 dkg hajdina
  • 5 dkg szalonna
  • 1 fél fej vöröshagyma apróra kockázva
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors
  • 1 tojás

A feldarabolt répát és gyökeret a vízzel feltesszük főni. Közben a már előfőzött hajdina kását hagyjuk hűlni és elkészítjük a gombócot. A szalonna kockákat kisütjük hozzáadjuk a vöröshagymát, majd a petrezselymet és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, elkeverjük a hajdinával és a tojással, sóval, borssal. Egy viszonylag lágy masszát kapunk, de senki ne ijedjen meg. 

Amikor a zöldségünk már puha az alaplében a zsírból és a lisztből egy barna rántást készítünk. Ehhez adjuk a reszelt vöröshagymát, majd a pirospaprikát és a tejfölt. Behabarjuk vele a levest és még kb 10-15 percet főzzük. Tűzről levéve rúdmixerrel pürésítjük. Régen áttörték szitán a zöldségeket. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk az aprított petrezselymet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és amikor felforrt közepesre vesszük a hőt és vizes kézzel gombócokat szaggatunk a levesbe. Amikor megfőtt, tálaljuk. Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta