Hetési hajdinagombóc-leves
A magyar konyha régen nyomokban sem hasonlított a ma általunk ismerthez. régen meghatározó volt a zöldségek, gabonák, halak fogyasztása, a hús viszont kevésbé volt elérhető a szegénység és annak tárolása lehetőségének hiánya miatt. Most is egy régi ételt elevenítünk fel annyi különbséggel, hogy mi használtunk egy kis frissen őrölt borsot is az ételhez. A leves annyira jó lett, hogy többször is készíteni fogjuk és buzdítunk titeket is, hogy készítsétek el, könnyen meg van, egyszerű olcsó és kiadós.
Hozzávalók:
- 2 sárgarépa
- 2 kisebb gyökérzöldség
- 1 fél fej hagyma reszelve
- 1,5 liter víz
- só, bors
- 3 ek tejföl
- 1 ki csokor petrezselyem
- 1 kk pirospaprika
- 2 ek zsír
- 1 ek liszt
A gombóchoz:
- 25 dkg hajdina
- 5 dkg szalonna
- 1 fél fej vöröshagyma apróra kockázva
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
- 1 tojás
A feldarabolt répát és gyökeret a vízzel feltesszük főni. Közben a már előfőzött hajdina kását hagyjuk hűlni és elkészítjük a gombócot. A szalonna kockákat kisütjük hozzáadjuk a vöröshagymát, majd a petrezselymet és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, elkeverjük a hajdinával és a tojással, sóval, borssal. Egy viszonylag lágy masszát kapunk, de senki ne ijedjen meg.
Amikor a zöldségünk már puha az alaplében a zsírból és a lisztből egy barna rántást készítünk. Ehhez adjuk a reszelt vöröshagymát, majd a pirospaprikát és a tejfölt. Behabarjuk vele a levest és még kb 10-15 percet főzzük. Tűzről levéve rúdmixerrel pürésítjük. Régen áttörték szitán a zöldségeket. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk az aprított petrezselymet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és amikor felforrt közepesre vesszük a hőt és vizes kézzel gombócokat szaggatunk a levesbe. Amikor megfőtt, tálaljuk. Jó étvágyat!