rakott gyapjas tintagomba Petőcz-módra
Egy nagy gombász kolléganőm tegnap meglepett egy tál gyapjas tintagombával. Még aznap szedte őket. Ő délutános volt, én délelőttös. Nagyon megörültem neki, mert nagyon szeretjük a gombákat. A munkából hazafelé menet azon gondolkoztam, hogy mit is csináljak belőle. Hamar szétfolyik, hosszasan tárolni csak fagyasztva lehet. A fagyasztó meg mint mindig, most is dugig van... Körül néztem a hűtőben, kamrában és az otthon talátakból össze dobtam ezt az ételt. Bármilyen hússal el hehet készíteni.
Hozzávalók: 500 gramm darált hús, 20 dkg bulgur, 1 nagy pohár tejföl,1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, kakukkfű ízlés szerint, 2 dl víz, 20 dkg reszelt gouda sajt, kb. 0,5 kg gyapjas tintagomba.
Elkészítés: A sütőt előmelegítjül alsó-felső fokozaton 200 fokra. A darált húst egy nagyobb tálba öntjük, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a reszelt fokhagyát, bulgurt, fűszereket. Alaposan összegyúrjuk a tejföllel. Egy közepes méretű tepsi alját vékonyan kiolajozzuk. A tepsi alját kirakjuk a kisebb darabokra hosszában feldarabolt gombával, a fele mennyiségű hús keverékkel befedjük, hozzáadjuk víz felét. Újabb rétegezés következik, erre jön a maradék víz. A reszelt gouda satjjal megszórjuk. Az előmelegített sütőben kb. egy óra alatt megsütjük. Ha elkészült, akkor egy kicsit hűlni hagyjuk, így könnyebben és szépen lehet szeleteni.