2024. jan 06.

Sörös édesburgonyás-pulykaragus pásztorpite

írta: Petőcz Ferenc
Sörös édesburgonyás-pulykaragus pásztorpite

6 adag

 

0106.jpg

Új év, új kezdetek és remények. Sok mindenben így van ez, így a konyában is az ételeknél. Találtunk egy receptet, amelyet átalakítottunk saját ízlésünkre figyelembe véve mi az, ami itthon éppen akad. Közben egy nagyszerű étel készült, amely jól passzol a szénhidrátszegény diétába is. Jó szívvel ajánlom az oldallátogató barátinknak.

Egy adag: 405 kcal, fehérje 26 gramm, szénhidrát 40 gramm, zsír 14 gramm

Hozzávalók:

  • 75 dkg édesburgonya
  • 5 dkg reszelt trappista
  • 3 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 0.5 dl tej
  • só, frissen őrölt fehér bors

A ragu:

  • 50 dkg darált pulykahús
  • 1 fej kockázott vöröshagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 4 gerezd reszelt fokhagyma
  • 2 szál szárzeller karikázva
  • 1 közepes sárgarépa karikázva
  • 6 ek Worcestershire-szósz
  • 1 ek szárított kakukkfű
  • só, frissen őrölt fehér bors
  • 30 dkg szeletel csiperke
  • 40 dkg kockázott konzerv paradicsom
  • 2 dl víz + 1 marhaúsleves kocka
  • 3 dl világos sör

A felkockázott édesburgonyát forrásban lévő sós vízben puhára főzzük. A felaprított hagymát közepes lángon elkezdjük dinsztelni az olajon, majd hozzádobjuk a felaprított fokhagymát is. 3-4 perc után mehet bele a felszeletelt zeller és sárgarépa, felöntjük alaplével (lvíz+kocka), és fedő alatt puhára főzzük. Az időközben megpuhult édesburgonyát leszűrjük és hagyjuk kicsit lecsepegni. Egy burgonyatörővel összetörjük, és belekeverjük a vajat és a tejet. Hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és a tojássárgájákat, és sózzuk, borsozzuk. A ragualapba belekeverjük a darált húst és a kakukkfüvet, fakanállal kicsit feltörjük, és 4-5 percig főzzük, amíg megpirul. Felöntjük a sörrel, és pár perc forralás után hozzáadjuk a feldarabolt gombát. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a Worcestershire-szószt, és 3 percig pirítjuk. Ezután  beleöntjük a paradicsomot. Összekeverjük, lefedjük és felforraljuk, majd lejjebb vesszük a hőt, és fedő nélkül pároljuk 15-20 percig, amíg be nem sűrűsödik. Egy 20 x 30 cm-es, tűzálló edénybe kanalazzuk a húsos keveréket. A tetejére kenjük az édesburgonya-pürét. Megszórjuk a tetejét reszelt sajttal, és 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt hagyjuk pihenni 15 percet, hogy szebben lehessen szeletelni.

 

Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta