Házi zsemle
10 db
Amikor időnk engedi a házi péksüteményeknél maradunk. Oldalunkon sok péksütemény recept érhető el. Tegnap kísérleteztem az ideális zsemlét szerettem volna. Úgy néz ki sikerült. Olcsóbb a boltinál, nem száraz és mellesleg nagyon finom.Könnyen is készül el.
Hozzávalók:
- 75 dkg liszt BL55
- 1,5 ek sikér
- 3,75 dl tej
- 1 ek só
- 3 dkg élesztő
- 0,5 dl olívaolaj
- 5 ek tejföl
- 1 tk cukor
Az alapanyagokat jól kidolgozzuk, majd egy órát hagyjuk kelni meleg helyen, hogy a duplájára keljen.
A kelesztés után átgyúrjuk, majd 10 egyforma részre vágjuk, kis gombócokat formázunk belőle, frissen tartó fóliával lefedve kelesztjük negyed órát. Ezt követően minden gombócot tgyúrunk és a végén gömbölyítük. A zsemléket sütőpapíarral bélelt tepsin kelesztjük tovább szinmtén lefedve a fóliával, így a tészta nem szárad ki. A sütőt alsó-felső sütésen melegítsük elő 200 fokra. A sütő aljában tegyünk egy tepsit is, ez is melegedjen át. 20 perc kelesztés után a sütőben lévő tepsibe öntsünk egy pohár vizet. A megkelt zsemléket spricceljük le vizzel, tegyük a sütőbe. 30 percet süssük, figyeljük, ne égjen meg, ha pedig nem sült még teljesen meg, akkor hagyjuk pár percet. A sütőből kivéve ismét spricceljük le pici bizzel, hayjuk kihűlni. Nagyon finom.
Jó étvágyat!