2024. jan 11.

Shitake gombás vadragu

írta: Petőcz Ferenc
Shitake gombás vadragu

379568373_10219531375633951_4049309678435702264_n.jpg

Olyan időket élünk, amikor a vadhús sokszor olcsóbb, mint a többi. Ez volt most is, a shitake gomba is elérhető, bár mi a szárítottat jobban ajánluk, mint a frisset, mert jobb íze van áztatás után. E recept pedig gyors, egyszerű, finom.

1 adagtészta körettel számolva: 807 kcal, zsír:26,8 gramm, szénhidrát: 91,98 gramm, fehérje: 45,1 gramm 

Hozzávalók:

  • 50 dkg szarvas-, őz- vagy vaddisznóhús
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 ek olívaolaj vagy zsír
  • 2 finomra vágott vözepes vöröshagyma vagy salottahagyma
  • 40 dkg shitake szeletelve
  • 0,5 dl száraz vörösbor
  • 2,5 dl tejföl
  • wó, bors, szerecsendió
  • 2 szál újhagyma

A szalonnát és húst egyforma csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben a zsírtt vagy olajat felforrósítjuk, majd a húscsíkokat magas hőfokon barnára lepirítjuk, a nagy hőfokon nem szárad ki és közben puhára is fő. A húst kivesszük, letakarva pijhentetjük. Közben a szalonnát is lepirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát ás üvegesre pároljuk, ha ez megtörtént, akkor rátesszük a gombát , elforraljuk alóla a folyadákot, majd hozzá adjuk a bort és azzal is átforraljuk. Belekverjük a tejfölt, amellyel harmadára forraljuk a gombamártást óval csak ekkor ízesítjük, beletesszük a fűszerelet is. A húscsíkokat az alatta lévő pecsenyelével együtt visszatesszük, átkeverjük tésztával, galuskával tálaljuk, tálaláskor a tetejére karikázott újhagyma vagy póréhagyma kerül. A hagymából az ételbe is keverhetünk előtte. 

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta