2024. feb 20.

Sütőtökös gnocchi gorgonzolaszószban párolt körtével

írta: Petőcz Szabó András
Sütőtökös gnocchi gorgonzolaszószban párolt körtével

Ezt az ételt olyankor szoktam készíteni, amikor sok sütőtököt és burgonyát fogok felhasználni. Ilyenkor időt és energiát spórolok meg, ami szerintem sokunknak kevés van. Parmezán helyett lehet hasonló állagú sajtot is használni. 4 adag lesz belőle.

 sutotokos_gnocchi.jpg

Hozzávalók: 25 dkg sült sütőtök és ugyanenyyi főtt burgonya teljesen kihűlve, 1 tojás, 2-3 dekányi reszelt parmezán, 15 dkg finomliszt, ízlés szerint só és bors, fél körte fejenként, rozmaring, darabka vaj.

 

Szósz hozzávalói: 2,5 dkg vaj,1 nagy gerezd fokhagyma, 15 dkg gorgonzola piccante, 1 dl tejszín, ízlés szerint só, őrölt bors és szerecsendió.

 

Elkészítés: A kikapart sült tököt és az áttőrt burgonyát keverjük össz a tojással, a liszttel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. Ahhoz túl puha, hogy gyúrjuk, bőven elég, ha összeáll gombóccá. Sodorjunk 1,5-2 cm átmérőjűrudakat, amiket vágjunk 2,5 cm-es darabokká. Közben folyamatosan lisztezzünk, mert ragadni fog.Tegyünk fel egy fazék vizet forrni. 200 fokra melegítsük elő a sütőt. Egy hőálló tálba helyezzük a magházuktól megtisztítottkörtéket, kevés sóval és borssal fűszerezzük. A magház helyére rakjunk kis darabka vajat, szórjuk meg kevés rozmaringgal. 1-1,5 dl vizet öntsünk a hőálló tálba, majd kb. 15 perc alatt pároljuk meg a körtéket. A mártáshozegy széles serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és éppen csak futtassukmeg rajta a reszelt fokhagymát. Tegyük bele a fekockázott gorgonzolát, s miután elolvadt, öntsük rá a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendióval ízesítjük. Amikor elkezd a mártás bugyogni, óvatosan szórjuk a gnocchit a forrásbn lévő vízbe. Várjuk meg, amíg felbukkannak a víz színén, madj szűrőlapáttal szedjük őket a szószos serpenyőbe. Nem baj, ha kevés főzővíz is megy velük, csak jót tesz a szósznak. Keverjük össze, hagyjuk 1 percig együtt bugyogni, amíg a szószselymes, szaftos és csillogó lesz. Tálaljuk a párolt körtével.

...
Szólj hozzá