Öreg tarhonya bográcsban
Elkészítés: 1,5 óra, közepesen nehéz.
Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, 25 dgk tarhonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 paprika és paradicsom, 1 kis doboz paradicsomsűrítmény, fél szál lángolt kolbász, 1 nagy krumpli, só bors és ízlés szerinti erős paprika, fűszerpaprika.
A szalonnát kisütjük, majd beleszórjuk a tarhonyát, amit szép barnára pirítunk. Ezt követően hozzáadjuk az apróra vágott vörös- és fokhagymát, amit üvegesre párolunk, majd jöhet a fűszerpaprika. Felöntjük annyi vízzel, hogy bő egy ujjnyival ellepje, majd jöhet a többi hozzávaló is.
Néha megkevergetve készre főzzük.Miközben készül e remek bográcsos étel a tűz melegétől megizzadt szakácsot jó minőségű helyi borokkal kínáljuk!
A receptet: Szabó András készítette.