Spenótos gombóc
Elkészítés: 1 óra 30 perc, könnyű
Anyu másik kedvenc gombóca ez volt. Érdekes módon a párom sem ette meg soha a spenótot. ezzel az étellel viszont megszerettetem vele és biztosak lehetünk benne, hogy a csemeték is hamarabb fogyasztják majd, mint a főzelék formátumot. Kicsit szénhidrát bomba, de néha ez is kell.
Egy adag: 440 kcal, szénhidrát: 80 gramm
Hozzávalók:
30 dkg friss vagy mirelit spenót
1,2 kg burgonya
25 dkg liszt
1 nagy pohár tejföl
2 tojás
3 gerezd fokhagyma
só, bors, szerecsendió, olaj
Ha friss spenótból készítjük az ételt, akkor a spenótot forrázzuk le, majd daráljuk le. Ha mirelitből, akkor elég felengedni.
A burgonyát főzzük meg, majd törjük össze. Adjuk hozzá a lecsöpögtetett spenótot, ízesítsük borssal, kevés frissen darált szerecsendióval, reszeljük hozzá a fokhagymát, sózzuk és adjuk hozzá a lisztet és az egyik tojást. Az egészet gyúrjuk össze, majd vizes kézzel formázzunk belőle apró gombócokat, amelyet forrásban lévő vízben főzzünk meg.
A gombócokat olajjal vékonyan kikent tepsibe tesszük. A tejfölt egy gerezd reszelt fokhagymával, kevés sóval, egy tojással keverjük össze, majd az így kapott masszát öntsük a gombócokra. Előmelegített sütőben addig süssük, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Napjainkban a spenóttal jól harmonizálóan a tejfölős öntetbe rakhatunk feta sajtot, de reszelhetünk bele másmilyen sajtot is. Szerintem isteni.
A receptet: Petőcz Ferenc készítette.