Teljes kiőrlésű tortilla (10db)
Elkészítés: 40 perc, könnyű
Eddig mindig bolti tortillát vettem. Igaz hívhatjuk ezt arab lepénykenyérnek is, mert különbség a kettő között nincs, ők gyrost töltenek bele, ebből más lett. Remekül sikerült, íze állaga első osztályú. Első alkalommal készítettem, így nem lett kettő egyforma, sem kerek, inkább igazi rusztikus.
1 tortilla 139 kcal, szénhidrát 20,2 gramm zsír 3,89 gramm, fehérje 4,16 gramm
Hozzávalók: 15 dkg teljes kiőrlés búza liszt, 15 dkg BL80 fehér kenyér liszt, 1 tk só, 1 dl víz, 1 dl natúr joghurt, 2 dkg élesztő, 4 dkg puha vaj.
A liszteket elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a langyos vízben feloldott élesztőt. Ehhez kerül a puha vaj és joghurt, az egészet összedolgozzuk, majd egy hengert formázunk belőle.ezt követően 10 egyforma darabra vágjuk, gombócokat formázunk belőle.
A kis gombócokat, hogy le ne tapadjon erősen lisztezett felületen nagyon vékonyra nyújtjuk.
A lepényeket felforrósított serpenyőben oldalanként 20-30 másodpercig sütjük. Amikor kihűlt, zacskóba téve tároljuk, nehogy kiszáradjon.
A receptet: Petőcz Ferenc készítette.