2017. már 17.

Sózott citrom

írta: Petőcz Ferenc
Sózott citrom

Elkészítés: 30 perc + 1 hónap érlelés

citrom1.jpg

Minden marokkói tagine egyik alapja a sózott citrom, Íme az amelyet mi ismerünk, mert nem elég felnőni az ezeregy éjszaka meséin, csodálni a mesés keletet és ismerni a csillagászat és matematika alapjait, mert mind-mind összefut az arab világban, hanem az ételeket is érdemes megismerni. Tehát a recept:
kb.12-15db. közepes méretű citrom (lehetőleg kezeletlen, bio-citrom)
1 kg. durva szemű tengeri só
1 ek. egész koriandermag
5-6 babérlevél
egy fahéjrúd
A citromokat forró vízben alaposan megmosom, körömkefével megsikálom, majd a tetején, kereszt alakban bevágom (mintha negyedelni akarnám) majdnem teljesen, pár centit meghagyva, hogy ne essen szét.
2. Egy száraz serpenyőben, enyhén megpirítom a koriandermagot, mozsárban kissé megtöröm, majd összekeverem egy tálban a tengeri sóval.
3. Fogom a citromokat, kicsit szétnyitom mint egy virágot, és egy marék sót tömök a gerezdek közé, majd beleteszem egy nagyobb csatos/dunsztos üvegbe aminek az aljára előzőleg sót szórtam, alaposan lenyomkodom, majd a többivel is így járok el míg meg nem telik a dunsztosüveg.
4. Közben is sózom, rétegenként és két-három babérlevelet és fahéjrudat is dobok hozzá. Jól lenyomkodom az egészet, majd a végén félig feltöltöm vízzel, aztán lazán lefedem, (egy kistányért teszek rá) és egy hűvös helyre félreteszem.
5. Pár nap múlva, mikor annyi levet ereszt, hogy teljesen ellepi a citromokat (ha nem lepi el, pótoljuk frissen facsart citromlével), egy kevés olíva olajat öntök rá és szorosan lezárom.
6. Egy-két hónap múlva fogyasztható, hűvös helyen, hónapokig is eláll.

A receptet: Szabó András készítette

citrom2.jpg

Szólj hozzá

Arab Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta