2017. ápr 08.

Knédli, ahogy mi készítettük

írta: Petőcz Ferenc
Knédli, ahogy mi készítettük

Elkészítés kb 2 óra, könnyű

dsc07736.JPG

2017. április 02-án Pozsonyban volt futóversenyünk. András maratont, én félmaratont csapattam. Felejthetetlen élmény volt egy régi magyar városon átfutni, megismerni egy másik kultúrát, a modern Pozsonyt is és persze az ételeket. Helyi specialitás a knédli, amely sok étel kísérője. Mi is elkészítettük, hiszen jól a szénhidrát feltöltés egy ilyen táv után. Az ételhez persze kell egy pároló, nekünk nagy segítség volt Anyósom karácsonyi ajándéka, amelyben tökéletesen elkészíthető ez a köret. Nem kell tőle félni, pille könnyű köret készül majd. 

dsc07718.JPG

Hozzávalók:

40 dkg BL 55 finomliszt, 20 dkg rétesliszt, 1 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 tk porcukor, 1 ek só, 2-3 ek olaj, kb 3 dl víz

dsc07731.JPG

Elkészítés:

Az alapanyagokat gyúrjuk össze, majd hagyjuk meleg helyen duplájára kelni a tésztánkat. Ezt követően lisztezett felületen 2-3 darabra vágjuk, kis kenyereket formázunk belőle. Picit kelni hagyjuk, majd a pároló alatt forrásban lévő vízre tesszük.

FONTOS: a pároló betétet minden esetben kenjük meg olajjal vagy zsírral, mert leragad. Ez nem vicc, én elkövettem egyszer ezt a hibát.

dsc07734.JPG

Tegyük a pároló tetejét, majd mérsékeljük a lángot és kb 20 percet hagyjuk megfőni a tésztát. Ha ügyesek vagyunk, akkor legalább a duplájára de inkább nagyobbra nő. Amikor kész, falapáttal emeljük ki,hagyjuk hűlni, közben főzhetjük a következőt. E pille könnyű köretet amikor hűlt, késsel könnyen tudjuk szelni. Hűtőben pár napot eláll, párolóban vagy mikróban tudjuk melegíteni. Hűtőben célszerű lezárva tartani, hogy ne száradjon ki.

Jó étvágyat!

A receptet: Petőcz Ferenc készítette.

dsc07735.JPG

Szólj hozzá

Egészség vega és tészta