Hajdinás pogácsa
Elkészítés: 1,5 óra, könnyű
Jellemzően sokféle gabonát, magvakat eszünk, manapság pedig nagyon kevesen tudják, hogy a magyar konyha nem a jelenleg ismert ételekből állt, sokkal inkább voltunk halas, gabonás nemzet, mint azt gondolnánk. Őseink receptjeit manapság kevesen ismerik készítik, így mindig örömmel nézem Borbás Marcsi műsorait. Rendszerint közvetíti a hazai kultúrát, gasztrokultúrát. Örömmel láttam ezt a receptet is és azonnal el döntöttük, el fogjuk készíteni. Állítólag sokáig eláll, de ezt még nem volt lehetőség kipróbálni, gondolom ez üzen valamit nektek, próbáljátok ki, nem fogtok csalódni.
Hajdinás pogácsa
Hozzávalók:
60 dkg liszt
20 dkg hajdina
5 dkg élesztő
3 tojás sárgája
13 dkg zsír
10 dkg vaj
1 kispohár tejföl
fél csomag sütőpor
1 tk. só
Elkészítés
A 20 dkg hajdinát körülbelül 7 dl sós vízben, kis lángon, lefedve puhára főzzük és félretesszük, amíg kihűl. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót és a sütőport. Kis mélyedést készítünk a liszt közepébe, belemorzsoljuk az élesztőt, beleöntjük a 3 tojás sárgáját, elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, végül beleöntjük a tejfölt, és összegyúrjuk a tésztát.
A hajdinát botmixerrel turmixoljuk (le is darálhatjuk, de akkor előtte meg kell szárítani) és a tésztához adjuk. Először körülbelül a 2/3-át, majd összegyúrjuk. Mivel a hajdina nedves, lágyíthatja a tésztát. Ilyen esetben kevés lisztet adjunk még hozzá és jól gyúrjuk össze. Amikor a tészta összeállt, akkor adjuk hozzá a maradék hajdinát. Ezt is alaposan dolgozzuk bele. Jól gyúrható, közepesen kemény tésztát kell kapnunk, mindenképpen keményebb legyen, mint egy kalácstészta.
Amikor elkészült, fél órára tegyük hűtőszekrénybe. Miután pihent a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Egy éles késsel rácsosra vagdossuk a tetejét és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle. A tetejüket megkenjük felvert tojással, és enyhén zsírozott tepsibe tesszük a pogácsákat. Sütés előtt még 10-15 percet hagyjuk pihenni, majd előmelegített, 180 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük.