2017. jún 29.

Zelleres zöldbab főzelék buggyantott tojással

írta: Petőcz Ferenc
Zelleres zöldbab főzelék buggyantott tojással

Elkészítés: 40 perc, közepesen nehéz

2017_0625_138.JPG

Gondolom nem csak mi, hanem ti is úgy vagytok vele, hogy a nyári meleg napokon néha elég a húsból a nehéz ételekből. Ez a főzelék egyáltalán nem nehéz, nem az elkészítésére gondolok, hanem a gyomor terhelésre és frissen fogjuk érezni magunk. De minek mindig a hagyományos elkészítés, ezért inkább variáltunk egy picit és könnyen tudjátok csatolni a szénhidrátszegény 160 grammos diétába is.

1 adag 332 kcal, szénhidrát 29 gramm, fehérje 16 gramm, zsír 16 gramm

A látvány kedvéért keverhetjük a zöldbabokat sárga és zöld hüvelyűt egyaránt, de lehet egyszínű is. Összesen 40 dkg kell. Majd ehhez kell 1 fej egész vöröshagyma, 3-4 gerezd reszelt fokhagyma, egy közepes zellergumó darabolva kb 15 dkg darabolt zsenge újkrumpli, 4-5 szál szárzeller darabolva, kevés só és bors, majd az egészet fel kell önteni annyi vízzel, amennyi ellepi. A végére 4 adag főzeléket kapunk. 

2017_0625_135.JPG

Amikor minden megpuhult 4 ek lisztet kézi habverővel elkeverünk 1 dl főzőtejszín és 2 dl tejföl elegyével, használhatunk keményítőt is. Ezzel sűrítjük a főzeléket. Ha nagyon friss főzeléket szeretnénk, akkor kevés friss kapor levelet is főzzünk bele, megéri a fáradozást.

Ezt követően egy kisebb edényben vizet forralunk, majd forrás adunk 1 ek 10 %-os ecetet rakunk bele és sózzuk. Kanállal megkeverjük, hogy a víz forogjon és ebbe ütjük a tojást. A forgó mozgás mellett marad egyben kb 3 percet főzzük és kivesszük a főzelékre tálaljuk. Ezt követően ismételjük a maradék három tojással is. 

Jó étvágyat.

Szólj hozzá

Egészség vega és tészta