2017. júl 07.

Grillezett keszeg ízletes rizzsel töltve és grillezett zöldségnyárssal

írta: Petőcz Ferenc
Grillezett keszeg ízletes rizzsel töltve és grillezett zöldségnyárssal

Elkészítés: 2,5 óra könnyű

dsc08671.JPG

A napokban írtam arról, hogy helyet kell készíteni az idei megfogandó halaknak, ezért leürítjük fagyót és akad benne még hal. Ezért készült ez a étel, amelyet évek óta nem csináltunk, de most gondoltuk újra itt az idő. Most is jól sikerült igazolva, hogy a keszeg a Balaton királynője és jól elkészítve egy igen ízletes hal és nem kell a szálkáktól sem tartani. Facebook csoportunk követi már többször is találkozhattak ezen étel régebbi képeivel recept nélkül, és mindig ígértem, hogy megosztom, de elmaradt. Most itt van és tetszeni fog, remélem.

Kezdetnek 4 keszeget irdaljunk be, hogy jól hallhatóan szakadjanak az Y szálkák. A halat sózzuk és fehér borssal szórjuk meg. Egy kis tálban 0,5 dl olívaolajat egy citrom levét és kevés friss aprított bazsalikomot, kakukkfüvet, petrezselymet esetleg zsályát keverjünk össze és ezt dörzsöljük a beirdalt halra alaposan és a hasüregbe is. A halat hagyjuk legalább 2 órát pihenni, hogy a pácolás elérje a célját.

dsc08663.JPG

30 dkg rizst főzzünk puhára adjunk hozzá 1 kockázott piros vagy zöld kápia paprikát. sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Adjunk hozzá kevés olívabogyót, nekem csak magos volt itthon, de a mag nélküli az igazi. Készítsük elő a grillezéshez a sütőt, hevítsük fel a szenet. Közben pár darab gombát, kevés karikázott cukkinit és darabolt vöröshagymát kenjünk le sóval, fokhagymával, kakukkfűvel elkevert olívaolajjal.

dsc08664.JPG

A kihűlt rizshez keverjünk 3 tojást és a halat töltsük meg a rizses keverékkel. A hasüreget varrjuk el vagy mint ahogy én csináltam hústűvel tűzzük át, hogy a töltelék ne jöjjön ki. A halakat süssük meg, utána pedig a nyársra húzott zöldségeket. Ha van még a fokhagymás pácból, akkor sütés közben is kenhetjük vele a halat és a zöldségeket is.

A rizst töltsük olajjal kikent grill alufóliába, csomagoljuk be és süssük meg a grill nyárson. A köretet a hallal és a grillezett zöldségekkel tálaljuk.

dsc08666.JPG

A megsült halat biztonságosan fogyaszthatjuk szálkamentesen, ha jól csináltunk mindent. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Húsok és halak Szabadban láttuk főztük