2017. okt 09.

Fürjtojással töltött kakukkfüves gombás fasírt aszalt paradicsomos párolt kölessel

írta: Petőcz Ferenc
Fürjtojással töltött kakukkfüves gombás fasírt aszalt paradicsomos párolt kölessel

Elkészítés 1,5 óra, könnyű (6 adag)

dsc09294.JPG

Az elmúlt hetekben végre volt eső, sok-sok gombát találtam, köztük ízletes csiperkét, amelyet ehhez az ételhez használtam fel. Egyik kedves kolléganőmtől kaptam fürjtojást, gondolkoztam mit kezdjek vele. Ezek inspiráltak a következő recept megalkotásához. Szerintem tetszeni fog.

1 adag 673 kcal, fehérje 32 gramm, zsír 33 gramm, szénhidrát 59 gramm

2 zsemlét áztassunk be vízbe, majd nyomkodjuk ki és adjunk hozzá 50 dkg frissen darált sertéslapockát, egy fej darált vöröshagymát, 20 dkg darált ízletes csiperkét, bármelyik csiperke jó, 4 gerezd reszelt fokhagymát, 2 tojást, 1 tk kakukkfüvet, ízlés szerint sót és  frissen őrölt borsot. Dolgozzuk össze, majd hagyjuk pihenni legalább egy órát. 

dsc09291.JPG

dsc09290.JPGdsc09292.JPG

A fürjtojásokat főzzük meg, 12 darab kell a recepthez. Pucoljuk meg őket. A húsos masszából formázzunk gombócokat, amelyek közepébe helyezzük egyenként egy gombócba egy tojást helyezve. A gombócokat forgassuk bele zsemlemorzsába, majd forró olajban süssük ki. 
dsc09293.JPG

Ez alatt az idő alatt 1 fej szeletelt vöröshagymát kevés olajon futtassunk meg kb. 2 ek olívaolajon. Adjunk hozzá csíkokra vágva 4 db aszalt paradicsomot, majd 20 dkg kölest. (az egyik kedvenc étel alapanyagon, a régi magyar konyha kincse). Keverjük el, ízlés szerint sózzuk, majd öntsük fel 6 dl vízzel és forraljuk fel, majd pároljuk közepes lángon fedő alatt időnként kevergetve 15 percig. Ezt követően zárjuk el a tűzhelyet és hagyjuk 10 percig állni. 

A párolt kölessel tálaljuk a húsgombócokat. Finom. Jó étvágyat.

Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta