Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

2017. feb 05.

Tarkedli

írta: Petőcz Ferenc
Tarkedli

Elkészítés: 3 perc+ kelesztés + sütés, könnyű

Itt a fánk szezon és tarkedlinak is közte a helye, így íme a receptem. Hozzávalók: Hozzávalók:- 30 dkg liszt- 2 tojás- só- 1 evőkanál cukor- 4 deciliter tej- fél élesztő Elkészítés:Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, majd az összes hozzávalót egy keverőtálban csomómentesre keverjük, és…

Tovább Szólj hozzá

Cseh Nemzetek konyhája Sós és édes szenvedélyek

2017. feb 04.

Gévagomba tárkonyos mustáros mártásban virslivel.

írta: Petőcz Ferenc
Gévagomba tárkonyos mustáros mártásban virslivel.

Elkészítés: 1 óra, könnyű

2 nagy fej vöröshagymát kevés szalonnával kevés olajon megpárolunk, hozzáadunk kb 60 dkg darabolt sárga gévagombát. Sózzuk, borsozzuk és időnként összesen kb 2,5 dl száraz rozé bort öntünk alá, chili pehellyel ízesítjük. 20 percet pároljuk, ennyi kell kóstolás nélkül a gombához. Ha kell utána…

Tovább Szólj hozzá

Szabadban láttuk főztük

2017. feb 04.

Grillezett sárga gévagomba

írta: Petőcz Ferenc
Grillezett sárga gévagomba

Elkészítés: 1 óra, könnyű

1 dl olívaolajat keverjünk el 1 ek szárított vagy friss kakukkfű levéllel, 1 citrom levével, 4 gerezd reszelt fokhagymával, sóval, frissen őrölt borssal és kenjük a gombára, faszén felett oldalanként 10-10 percet sütjük.A képen 2 kiló gomba van. Tartalmas étel ez is.Figyelem, csak a friss géva ehető…

Tovább Szólj hozzá

Szabadban láttuk főztük Egészség vega és tészta

2017. feb 04.

Gévagomba vele sült szalonnával és hagymával.

írta: Petőcz Ferenc
Gévagomba vele sült szalonnával és hagymával.

Elkészítés: 30 perc, egyszerű

Hozzávalók: 60 dkg sárga gévagomba6 szelet házi füstölt szalonna3 gerezd fokhagyma apróra karikázva1 ág kakukkfű2 fej vöröshagymasó, chili pehely Mint a vadon termő gombák többségét ezt is A gévagombát alaposan meg kell mosni, majd szeletelni és az így kapott húsos szeleteket is át kell mosni,…

Tovább Szólj hozzá

Szabadban láttuk főztük Egészség vega és tészta

2017. feb 04.

Sárga gévagomba

írta: Petőcz Ferenc
Sárga gévagomba

2015/16-ban gombászati alapismeretek tanfolyamra jártam. Sikerült e se nem növény, se nem állat élővilágba beleszeretni, az erdőket és a természetet, vízpartot más szemmel is megismerni.Az iskolákat folytatni is szeretném lehetőség szerint. Fantasztikus élővilág van gombák és persze fantasztikus…

Tovább Szólj hozzá

Szabadban láttuk főztük

2017. feb 04.

Főtt zöldparadicsom-saláta

írta: Petőcz Ferenc
Főtt zöldparadicsom-saláta

Hozzávalók: éretlen, zöld paradicsom, tetszés szerinti mennyiségben, kilogrammonként 1 nagy fej vöröshagyma, 3 dkg só, a lé minden literjéhez: 1 dl 10%-os ecethez 5 dl víz, mustármag, koriandermag, 5-10 dkg kristálycukor, 1 csokor friss kapor Elkészítése: A paradicsomot megmossuk, csumáját éles…

Tovább Szólj hozzá

Tartósítunk

2017. feb 04.

Teljes kiőrlésű ciabatta

írta: Petőcz Ferenc
Teljes kiőrlésű ciabatta

Elkészítés: 5 perc+12 óra pihentetés +5 perc és kelesztés és sütés

0,8 liter vizet 2,5 dkg friss elmorzsolt élesztővel 2 tk sóval elkeverünk és hozzáadunk 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet, 20 dkg durumbúza lisztet, 25 dkg sötét graham lisztet, 10 dkg sötét rozslisztet. Az egészet összekeverjük és 12 órára félrerakjuk. Ezt követően átgyúrjuk a kovászszerű…

Tovább Szólj hozzá

Házi pékség

2017. feb 04.

Élesztő

írta: Petőcz Ferenc
Élesztő

Az élesztős kenyereink fő alapja

Az élesztő szó gombák egy csoportjára alkalmazott gyűjtőfogalom. A Saccharomyces nemzetségbe tartozó élesztőgombák több faját, legfőképpen a Saccharomyces cerevisiae-t, és azoknak számos spontán kialakult vagy tenyésztett törzsét értjük alatta. Pontosabban, élesztőn inkább a belőlük készített…

Tovább Szólj hozzá

Házi pékség

süti beállítások módosítása