Rakott káposzta bulgurral, savanyú káposztával
Kedves olvasóink, most egy kicsit a klasszikus recepteket is készítjük, de azért újra is gondoltuk ezt a sokak kedvence ételt, a bulgurtól kicsit egészségesebb a cukorbetegeknek is megfeleő ételt sikerült kreálni.
1 adag: 574kcal, fehérje: 41 gramm, szénhidrát: 38,74 gramm, zsír: 26,9 gramm
1 fej vöröshagymát kevés olívaolajon lepárolunk, majd hozzáadunk 1 kg savanyúkáposztát a levével együtt, kevés vizet öntünk alá, köménymaggal, borssal ízesítjük. Közben felteszünk főni háromszoros mennyiségű vízben bulgurt 25 dkg-t. A káposztát időnként megkeverjük, ne égjen oda, csak puhuljon meg és akkor kész. A bulgurt is puhára főzzük.
3 dkg házi füstölt szalonnnát kockázva a zsírjűra sütünk, ebbe teszünk egy fej vöröshagymát kockázva, amelyet üvegesre pirítunk. Hozzáadunk 3 gerezd reszelt fokhagymát, 1 kg darálthúst (pulykahús, zsírszegény), sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk a végén pirospaprikával hintjük, kicsit szaftosra hagyjuk, ekkor nem kell az étel alá pluszban vizet önteni.
Egy tepsi aljába beleteszzük a káposzta felét, majd erre kerül a bulgur fele.
Középre betesszük a húsos mártást.
Erre helyezzük a bulgur maradék részét, annak tetejére pedig a maradék káposztát, amelyet megkenünk 40 dkg tejföllel és 200 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütjük az ételt.
Amikor kész,kicsit hagyjuk hűlni, majd adagolva tálaljuk. Ne ledőjön meg senki, ez nem rizsből van, nem fog annyira összeállni az étel, viszont finomabb és egészségesebb és jól tálalható.
Jó étvágyat!