2019. feb 08.

Rakott káposzta bulgurral, savanyú káposztával

írta: Petőcz Ferenc
Rakott káposzta bulgurral, savanyú káposztával

dsc02259.JPG

Kedves olvasóink, most egy kicsit a klasszikus recepteket is készítjük, de azért újra is gondoltuk ezt a sokak kedvence ételt, a bulgurtól kicsit egészségesebb a cukorbetegeknek is megfeleő ételt sikerült kreálni.

1 adag: 574kcal, fehérje: 41 gramm, szénhidrát: 38,74 gramm, zsír: 26,9 gramm

dsc02260.JPG

1 fej vöröshagymát kevés olívaolajon lepárolunk, majd hozzáadunk 1 kg savanyúkáposztát a levével együtt, kevés vizet öntünk alá, köménymaggal, borssal ízesítjük. Közben felteszünk főni háromszoros mennyiségű vízben bulgurt 25 dkg-t. A káposztát időnként megkeverjük, ne égjen oda, csak puhuljon meg és akkor kész. A bulgurt is puhára főzzük. 

3 dkg házi füstölt szalonnnát kockázva a zsírjűra sütünk, ebbe teszünk egy fej vöröshagymát kockázva, amelyet üvegesre pirítunk. Hozzáadunk 3 gerezd reszelt fokhagymát, 1 kg darálthúst (pulykahús, zsírszegény), sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk a végén pirospaprikával hintjük, kicsit szaftosra hagyjuk, ekkor nem kell az étel alá pluszban vizet önteni.

dsc02255.JPG

Egy tepsi aljába beleteszzük a káposzta felét, majd erre kerül a bulgur fele.

dsc02256.JPG

Középre betesszük a húsos mártást.

dsc02257.JPG

Erre helyezzük a bulgur maradék részét, annak tetejére pedig a maradék káposztát, amelyet megkenünk 40 dkg tejföllel és 200 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütjük az ételt.

dsc02258_1.JPG

Amikor kész,kicsit hagyjuk hűlni, majd adagolva tálaljuk. Ne ledőjön meg senki, ez nem rizsből van, nem fog annyira összeállni az étel, viszont finomabb és egészségesebb és jól tálalható.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta