2019. ápr 06.

Vegetáriánus köfte (6 adag)

írta: Petőcz Ferenc
Vegetáriánus köfte (6 adag)

Elkészítés: 1 óra, könnyű

dsc02503.JPG

A köfte az arab világ legendás húsétele,méltán híres remek ízeiről. De mi van akkorha valaki nem eszik húst? Akkor készül a vega köfte, ez habkönnyű étel, amelyet szerintem mindenki szeretni fog. Mi több,mint 10 esztendeje készítjük. Elkészítése könnyű, kiadós és nagyon finom.

1 kg krumplit felpucolunk,majd egyben felteszünk főni. Csak forrás után sózzuk, mert előtte sózva lassabban melegszik fel a víz a sónak köszönhetően, de ez minden ételre igaz. A krumplikat csak félig főzzük meg, hogy kicsit kemén maradjon, mert még a sütés során kap hőt és az eég lesz a végeredményhez. A főzőlevet elrakhatjuk másik ételhez, de mindenképpen leöntjük a zöldségről, amelyet visszahűtünk. A megfőtt burgonyákat egy 4 oldalú reszelőn lereszeljük. 

2 nagy fej vöröshagymát apróra kockázunk, kevés olívaolajon sózva elkezdjük párolni 4 gerezd reszelt fokhagymával, amikor a hagyma üvegesre párolódott, hozzáadunk őrölt borsot, chili pelyhet, egy csokor aprított petrezselymet. Az egészet összepároljuk és a lereszelt krumplhoz adjuk. 

Az eddigi alapanyagokhoz hozzá adunk összetörtve vagy szintén lereszelve 40 dkg fetát- én ebből készítem, de lehet lágy sóban érlelt sajt is. Az egészet összedolgozzuk még a hozzáadott 2 ek liszttel.

dsc02501.JPG

Egy tányérba felverünk 3 tojást. Egy másikba lisztet teszünk. Olajat hevítünk fel, majd közben vizes kézzel megformázzuk a köftéket. A köfétket egyesével készítjük, a formázás után a lisztbe forgatuk, majd utána a tojásba és azonnalmehet a forró olaja, ahol időnként átfordítva aranysárgára kisütjük. Az olajból kivéve konyhai papír törlőn lecsepegtetjük, majd tákakjuk. Isteni, habkönnyű finomság, sosem lehet eleget készíteni. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Egészség vega és tészta