Vegetáriánus köfte (6 adag)
Elkészítés: 1 óra, könnyű
A köfte az arab világ legendás húsétele,méltán híres remek ízeiről. De mi van akkorha valaki nem eszik húst? Akkor készül a vega köfte, ez habkönnyű étel, amelyet szerintem mindenki szeretni fog. Mi több,mint 10 esztendeje készítjük. Elkészítése könnyű, kiadós és nagyon finom.
1 kg krumplit felpucolunk,majd egyben felteszünk főni. Csak forrás után sózzuk, mert előtte sózva lassabban melegszik fel a víz a sónak köszönhetően, de ez minden ételre igaz. A krumplikat csak félig főzzük meg, hogy kicsit kemén maradjon, mert még a sütés során kap hőt és az eég lesz a végeredményhez. A főzőlevet elrakhatjuk másik ételhez, de mindenképpen leöntjük a zöldségről, amelyet visszahűtünk. A megfőtt burgonyákat egy 4 oldalú reszelőn lereszeljük.
2 nagy fej vöröshagymát apróra kockázunk, kevés olívaolajon sózva elkezdjük párolni 4 gerezd reszelt fokhagymával, amikor a hagyma üvegesre párolódott, hozzáadunk őrölt borsot, chili pelyhet, egy csokor aprított petrezselymet. Az egészet összepároljuk és a lereszelt krumplhoz adjuk.
Az eddigi alapanyagokhoz hozzá adunk összetörtve vagy szintén lereszelve 40 dkg fetát- én ebből készítem, de lehet lágy sóban érlelt sajt is. Az egészet összedolgozzuk még a hozzáadott 2 ek liszttel.
Egy tányérba felverünk 3 tojást. Egy másikba lisztet teszünk. Olajat hevítünk fel, majd közben vizes kézzel megformázzuk a köftéket. A köfétket egyesével készítjük, a formázás után a lisztbe forgatuk, majd utána a tojásba és azonnalmehet a forró olaja, ahol időnként átfordítva aranysárgára kisütjük. Az olajból kivéve konyhai papír törlőn lecsepegtetjük, majd tákakjuk. Isteni, habkönnyű finomság, sosem lehet eleget készíteni. Jó étvágyat!