Pikáns sütőtök zsályás pestóval
Jön az idei Halloween és mindig jön vele valami recept tőünk erre az alkalomra. Most éppen ez és közben minden csupa "C" betű, hisz a recept tele C vitaminnal, ami ezekben a vészterhes időkben különösen jól jön. Mellette előnye, hogy tényleg pillanatok alatt készíthetünk egyszerűen finom fogást.
A tök:
- 1 sütőtök felpucolva, darabjaira vágva(sonkatök)
- só, őrölt római kömény, pár gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- chilipehely
A pestó:
- 5 dkg zsálya levél (friss)
- 1 kisebb római saláta vagy annak megfelelő mennyiségű másik
- 1,5 dl olívaolaj
- 5 dkg mogyoró pirítva
- só
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg parmezán ( házi érett sajt is jó)
- 1 citrom leve
A tököt forgassuk meg olívaolajban, sózzuk, pici őrölt római köménnyel hintsük, szórjuk rá a chilipelyhet és aprított fokhagymát, süssük 180 fokon készre.
A pestóhoz pirítsuk meg a mogyorót, majd hagyjuk kihűlni. Utána az alapanyagokat pürésítsük össze, a mogyoró maradhat benne nagyobb darabokban.
A sül tököt picit hagyjuk hűlni, majd pestóval tálaljuk.
Jó étvágyat!