Svéd nyári savanyú káposzta
Rendszeresen fermentálunk, készítünk ilyen egészsges finomságokat. Találtunk egy újabb receptet, nem csak nyáron készíthető.
Hozzávalók:
- 1 kg fejeskáposzta gyalulva vagy késsel felaprítva
- 4 közepes répa reszelve
- 1 kaliforniai paprika vagy kápia kockázva
- 1 csokor kapor aprítva
- 1 ek borókabogyó
- 1 ek köménymag
- 1 ek nem jódozott só
Az alapanyagokat tegyük egy tálba, keverjük hozzá a fúűszereket és a sót, majd hagyjuk pihenni negyedórát. Ezt követően jól gyúrjuk össze, hogy a káposzta levet engedjen, majd üvegeljük be. Akkor dolgoztunk jól,ha a léa zöldségek fölött van. A zöldségeket mi egy zacskó vizzel szoktuk leszorítani, hogy ne tudjonoxigént kapni, mert akkor nem sikerülne a fermentálás. Meleg helyen egy hét után kész és fogyasztjható, savaasága, savanyúság foka hosszabb érleléssel tovább nönvelhető, ízlés szerint, ki hpogy szereti. Erjedés után hűtőben, hűvös helyen hónapokig eláll. Ideális sültek, pörköltek mellé.
Jó étvágyat!