Tejszínes római köményes spenótos sárgaborsó főzelék
Továbbra is zakatolunk a szénhidrátszeglny diéta mentén és ebben nagyon nagy segítség tud lenni egy-egy könnyebb, de tartalmas főzelék. De mit tegyünk, hogy ne legyen unalmas? Keverjük meg az ízeket és meglepő és finom dolgook születnek. Mi is talátuk ezt a receptet, félve álltunk neki, de mindenképpen megéri a próbálkozást és a végeredmény egy kellemes zöldséges humuszra emlékeztető főzelék. Ez is felkerült a készítjük még listára.
Hozzávalók:
- 40 dkg sárgaborsó
- 25 dkg spenót
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors őrölt, római kömény
- vaj+olívaolaj
- 1 dl főzőtejszín
- 1,2 dl zöldségleves alaplé (lehet kockából is)
A sárgaborsót miután átmostuk legalább 2 óra időtartamra beáztatjuk. Az olajat felhevítjük és a lecsepegtetett sárgaborsó 3-4 percig pirítjuk, mint a rizst vagy tarthonyát, ezt követően hozzáadjuk a vöröshagymát és azzal is párolzjuk 3-4 percet. Ekkor belerakjuk az őrölt római köményt ízlés szerint én egy csapott teáskanállal tettem bele és kellett is ennyi valamint belemegy 2 gerezd reszelt fokhagyma is. Többször átkeverve pirítjuk, majd felöntjük az alaplével. Lefedve kb másfél órát főzzük a szemeknek nem kell telejsen szétfőni, de már önmagát be fogja húzni az étel és krémesen szaftos lesz. Ekkor a felmelegített vajon sózva, borsozva a másik gezerd fokhagymával megfuttajuk a spenótot, ameddig épp öszeesik és a főzelékhez adjuk, hozzáadjuk a főzőtejszínt és egyszer összeforraljuk, ha kell utána ízesítünk. Én sült virslivel tálaltam.
Jó étvágyat!