Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

2025. sze 02.

Burgonyás lángos (töltött és sima)

írta: Petőcz Ferenc
Burgonyás lángos (töltött és sima)

538597702_10223883272028641_5944589031962481152_n.jpg

538495702_10223883272748659_7264449639467325238_n.jpg

A lángos szívünknek kedves, szerelmes nyári élmények és télen a piacok hangulata, de miért ne készíthetnén itthon is el. Volt már lángos receptünk, de most egy újabb következik. Fogadjátok szeretettel.

Hozzávalók:

  • 200   g burgonya (tisztítva)
  • 2 tk só
  • 500 g finomliszt
  • 1 mk kristálycukor
  • 25 g friss élesztő
  • 300 ml tej
  • bő olaj a sütéshez

A burgonyát megpucoljuk, és egészben, enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt a krumpli, négybe vágjuk és hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség eltávozzon belőle. Ez nagyon fontos mozzanat, hiszen nem szeretnénk, ha plusz nedvesség kerülne a tésztánkba víz formájában. 

Míg a burgonya kigőzölődik, egy keverőtál aljába kimérjük a sót. Azért az ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Házi pékség

2025. sze 02.

Krumplis tészta

írta: Petőcz Ferenc
Krumplis tészta

4 adag

536111756_10223840194911740_3542991868003062578_n.jpg

Ez a régi magyar étel egy örök fogás, amely időről-időre felkerül konyhánk asztalára. Itt van a nyár vége és ősz eleje, amikor már néha jól esik egy-egy testesebb étel, de jól passzol mellé a nyári fermentált savanyúság is, mint a kovászos uborka. Idán pár üveggel raktunk el télire és még nem késő, adunk majd hozzá tippet. De maradjunk az ételünknél. Mi azt szeretjük, ha ez az étel kellően szaftos és ez úgy sikerült, nem nyögvenyelős.

Hozzávalók:

  • felpucoltan mérve 80 dkg burgonya, amelyet kockáztunk
  • 2 fej vöröshagyma apróra kockázva
  • 1 paradicsom kockázva
  • 1 paprika kockázva
  • 3 gerezd reszelt fokhagyma
  • 5 dkg apróra végott házi füstölt zsíros szalonna
  • 10 dkg cabanossi kolbász karikázva
  • 35 dkg ...
Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta

2025. sze 02.

Káposztaágyon sült csirkecomb

írta: Petőcz Ferenc
Káposztaágyon sült csirkecomb

5 adag

536878015_10223859114704723_1010110772687057641_n.jpg

A facebook csoportunk követői tudják, hogy sokszor készítettünk nyári sült nyári káposzta szeleteket grillek mellé köretként. Most ezt próbáltuk kombinálni. Azt gondolom, jól sikerült.

538479182_10223859117544794_5182892986117634943_n.jpg

Hozzávalók: 

  • 5 szelet káposzta
  • 5 db csirkecombfilé
  • 20 dkg kockázott bacon
  • 5 ág rozmaring
  • 1 pohár ayran vagy 2 dl tejszín
  • só, frissen őrölt bors, fokhagyma granulátum füstölt pirospaprika, őrölt kömény
  • olívaolaj

Elsőnek a húst pácoljuk be az ayrannal elkevert fokhagymagranulátummal kevés borssal, esetleg sóval, de számolni kel azzal, hogy az ayran maga is sós. Hagyjuk érni a húst egy napot, de minimum 2-3 órát.

Egy tepsire helyezzük rá a káposzta szeleteket. Mindkét oldalát kenjük meg olívaolajjal enyhén, ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta

2025. sze 02.

Kínai marhaleves kukoricával

írta: Petőcz Ferenc
Kínai marhaleves kukoricával

541789029_10223943181846349_6776019946067208449_n.jpg

A kínai ételek jellemzője többnyire az, hogy sok alapanyag hosszabb idejű előkészítés, majd gyors főzés és tálalunk. A most készült leves mindezekkel az alapvetésekkel szembe megy. A receptet mi elektromos főzőedényben készítettük el, így a receptet is így írom le, ugyanakkor hagyományos módon fazékban is elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 60 dkg marhaszegy (készíthetjük marhahús helyett sertés oldalasból is)
  • 2 cső kukorica nagy darabokra vágva
  • 1 nagy répa nagy darabokra vágva
  • 2 ek mirin azaz kínai főzőbor (elhagyható)
  • 4 cm-es darabka gyömbér
  • 2 liter víz
  • őrölt fehérbors, só

Az alapanyagokat belerakjuk a főzőedénybe és leves funkcióvaé 45 percre álltíjuk. Egy testes finom levest fogunk kapni, amelyet ...

Tovább Szólj hozzá

Kínai Levesek Nemzetek konyhája

2025. aug 17.

Szicíliai rakott pacal

írta: Petőcz Ferenc
Szicíliai rakott pacal

3ab2dc01-feed-42b0-a12d-b436adae7f98.jpg

Blogunkon igyekszünk nemzetköziek lenni, régi konyhát, tradicókat követni és modern jegyeket is hozni. Most egy olasz tradicionális recept következik, amely igazolja azt, hogy nem csak pörköltnek jó a pacal. Lehet ránézésre nem túl szép, de mondhatom azt is, hogy aki a görög muszakát és a magyar pacalt szereti, annak ez az étel tökéletes egytál lesz. Fogadjtok szeretettel tőlünk!

Hozzávalók:

518220228_10223528121390097_5490123664362635938_n.jpg

  • 90 dkg főtt pacal
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 dkg szalonna
  • 30 dkg érett paradicsom
  • 40 dkg padlizsán 10 dkg juhsajt, jelen esetben feta
  • 2 főtt tojás
  • só, bors

A padlizsánt kockákra vágjuk sózzuk, hagyjuk lecsöpögni, forró olajban kisütjük. A vöröshagymát a szalonnán megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a főtt ...

Tovább Szólj hozzá

Olasz Nemzetek konyhája Húsok és halak

2025. aug 17.

Savanyúkáposztás kölesfasírt

írta: Petőcz Ferenc
Savanyúkáposztás kölesfasírt

528921662_10223735439692925_6862749982032014035_n.jpg

Egyszerű, gyomorkímélő étel van soron, amely jó fözelékfeltétnek, vegaburgernek és most pedig egy rizsföl mártogatóssal egyszerű vacsorának. Az eredeti recept nálam picit átírodott, de majd leírom miért.

Hozzávalok:

  • 30 dkg köles
  • 3 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma kockázva
  • 1 répa reszelve
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
  • ízlés szerint örölt kömény
  • 15 dkg savanyú káposzta
  • 2 csokor petrezselyem aprítva
  • 1 ek liszt
  • 5 ek víz
  • só, frissen őrölt bors
  • citrom reszelt héja
  • plusz olaj a sütéshez

A kölest főzzük meg kétszeres mennyiségű vízben, hogy jó ragacsos legyen. Hagyjuk kihűlni. Egy serpenyőben hevítsünk  kevés olajat, a vöröshagymát pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a reszelt fokhagymát , ...

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2025. aug 17.

Rizsföl a vegán tejföl

írta: Petőcz Ferenc
Rizsföl a vegán tejföl

529023419_10223733991696726_6916517177584348841_n.jpg

Az egészséges életmód jegyében rendszeresen fogyasztunk vegetáriánus és vegán ételeket is, néha kell egy kis frissülés a nehezebbízsírosabb és húsos ételek után. Készítünk vegán hozzávalókat, most a rizsföl ideje jött el, mint tejdöl alternatíva.

Hozzávalók:

  • 10 dkg rizs
  • 10 dkg mandula
  • rizsecet, vagy fehérborecet vagy frissen facsart citromlé
  • víz

A rizst főzzük meg hormszor mennyiségű vízben puhára. A mandulát darájuk le. Tegyük a kihűlt rizst turmixgépbe, majd adjuk hozzá a porrá darált mandulát, annyi vizet, amennyi ellepi. Kezdjük el pürésíteni. Kóstoljuk is közben, ízlés szerinti só, ecet vagy citromlé megy ilyenkor bele. Amennyiben szükséges adhatunk hozzá vizet, a nekünk megfelelő ...

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2025. aug 17.

Paradicsomos-halas gnocchi

írta: Petőcz Ferenc
Paradicsomos-halas gnocchi

2 adag

529782812_10223758709674660_2274759840423557937_n.jpg

Gondolom ismerős az érzés, utazol, megérkezel a szállásra, regisztrálsz, strandolsz és van  35 fok. Este már nem sok kedved van főzni és elmenni sem beülni a fáradtség és az árak miatt. Ilyenkor kell valamilyen jó alternatíva, ami gyors, olcsó, egyszerű és finom. Így készült ez.

Hozzávalók:

  • Egy zacskó bolti gnocchi
  • 2 paradicsomos halkonzerv
  • 1 fej vöröshagyma kockázva
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 tv paprika kockázva
  • 1 ek olívaolaj
  • frissen reszelt grana padano sajt

A hagymákat a paprikával lepirítjuk, közben elkezdjük megfőzni a gnocchit. Amikor a hagyma kész hozzáadjuk a konzerveket majd a megfőtt gnocchot. Elkeverjük, tálaljuk a reszelt sajtot a tetejére rakjuk. 

Jó étvágyat!

Tovább Szólj hozzá

Olasz Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta

2025. aug 17.

Új-Angliai kagylóleves

írta: Petőcz Ferenc
Új-Angliai kagylóleves

4 adag

533639152_10223808176431298_3310202137704343293_n.jpg

Erről az ételről csak munkába elcsomagolt kép készült, de ettől függetlenül egy nagyszerű fogás és szerintem mindenkinek ízleni fog és akár karácsonyi ünnepi ebéd is lehet a hagyományos halászlé hegemóniáját megtörve.

Hozzávalók:

  • 60 dkg főtt kagylóhús
  • 40 dkg burgonya kockázva
  • 2 szál szárzeller feldarabolva
  • 1 fej vöröshagyma kockázva
  • 3 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1,2 liter zöldségleves alaplé (kockából)
  • 2 dl tejszín
  • 2 db babérlevél
  • ízlés szerinti kakukkfű
  • só, frissen őrölt bors
  • pirítós
  • 4 ek liszt
  • 5 dkg füstölt szalonna kockázva
  • 5 dkg vaj

Eredetelig cipóban szolgálják fel ezt a levest, de mivel ez nem volt megoldható, így tányérban is mesteri fogás egy sűrű leves.

A ...

Tovább Szólj hozzá

USA Levesek Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta

2025. aug 03.

Színes saláta

írta: Petőcz Ferenc
Színes saláta

4 adag

sali_2.jpg

Amikor ezek a sorok íródnak éppen esik az eső, be van borulva, de a nyár még tart és reméljük fog is. előttünk augusztus és szeptember, még a grill szezon biztosan kitart, így ezekhez a grilles ételekhez jól jön egy kis saláta. Most is egy kiváló köretet mutatunk.

Hozzávalók:

  • 1-1-1 db sárga, zöld, piros kaliforniai paprika
  • 15 dkg paradicsom
  • 1 kis csokor petrezselyem aprítva
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 kockázott lilahagyma
  • frissen őrölt bors, só
  • 1 citrom leve, fél citrom héja reszelve
  • 2-3 ek olívaolaj
  • kb 50 dkg padlizsán

A padlizsánt szeleteljük, sózzuk, majd hagyjuk lecsepegni. Közben a paradicsomokat a paprikákat kockázzuk apróra, összekeverjük a petrezselyemmel, a lilahagymával és fokhagymákkal, ...

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

süti beállítások módosítása