2017. aug 08.

Erdei gombás rizottó

írta: Petőcz Ferenc
Erdei gombás rizottó

kartya_2016_osz-tel_674.JPG

Erdei gombás rizottó.
Meg kell vallanom eddig még sosem volt szerencsém igazi értelemben vett rizottóhoz. Így tehát nem is értettem azt, hogy sokan mit szeretnek rajta. Most sikerült szedni gyűrűs tuskógombát, amely állítólag igazi alapanyaga ennek az ételnek, találtam is egy olasz receptet, hogy autentikus legyen az étel, elkészítettük és tényleg jött az ősrobbanás. Ezentúl készíteni fogom, hiszen e remek étel önmagában is laktató főétel és az ízek, illatok amelyek körbelengtek mindent, nos...

kartya_2016_osz-tel_667_1.JPG

kartya_2016_osz-tel_668.JPG


Itt a recept.

2 fej vöröshagymát kevés olívaolajon megpárolunk, hozzáadunk 40 dkg aprított gyűrűs tuskógombát ( bármilyen fajta gomba lehet, de az erdeiből finomabb), Sózzuk, borsozzuk és pároljuk egy keveset, fontos, hogy ezt a gombafajt csak 20 perc hőkezelés ( főzés ) után lehet fogyasztani. Ehhez kerül 20 dkg rizs (rizottó kerek szemű kellett volna, de nem volt). Folyamatosan elkezdjük felönteni vízzel és kevergetjük, majd amikor már félpuha a rizs, onnantól olaszrizlinget öntünk alá. Amikor majdnem kész vajat rakunk bele, mivel jelenleg ez sem volt, a krémességet főzőtejszínnel oldottuk meg és hozzáadtunk frissen reszelt parmezánt. Tálaltuk a krémes rizottót és gyorsan elillant. 

kartya_2016_osz-tel_672.JPG
FONTOS: a szabadon szedett gombát, minden esetben mutassuk be fogyasztás előtt szakellenőrnek, még akkor is, ha ismerjük az adott gombafajt. A különböző gombafajokat szedéskor egymástól külön kell rakni, hogy ne tudjanak érintkezni egymással.

Szólj hozzá

Szabadban láttuk főztük Egészség vega és tészta