Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

Utolsó kommentek:

Petőcz Ferenc 2023.12.19. 20:19:40

@Vén motoros: esetleg tojás jöhet bele még és sosem úszik semmi a tetejére ha megfelelő arányban van a folyadék a z alapanyagokhoz és úgy van pótolva, ahogy kell.

Bejegyzés: Sólet

Petőcz Ferenc 2023.12.19. 20:18:49

@Vén motoros: Ez egy autentikus zsidó recept amit osztottam zsidó szakácskönyvből. Pontosabban nem teljesen, mert liba helyett csülök és mellette van benne pirospaprika ami eredetileg sosem volt benne. Amikor ez az étel kitalálódott még nem ettek paprikát a népek, főleg nem fűszerpaprikát.Viszont az arányok így jók a gyömbérrel és egyebekkel. Ajánlom kipróbálni.

Bejegyzés: Sólet

Petőcz Ferenc 2023.12.19. 20:14:44

@Vén motoros: Eredetileg pörkölt receptem volt amit kaptam. Előtte sosem csináltam, így nem gondoltunk a majoránnára. Aztán kiderült majoránna nincs is itthon. Most, hogy hozzászóltál eszembe jutott, hogy rakhattam volna zsályát, mert jólpasszol a májhoz, belsőségekhez. Van egy nagy bokrom is, de ez akkor nem volt gondolatban.

Bejegyzés: Sertés lép pörkölt

Vén motoros 2023.12.19. 19:42:11

Érdekes recept. Sóletrajongó vagyok, én fél kiló fehér- és tarkabab mellé csak egy marék gerslit tennék, de hát ízlések és pofonok... (Számomra ez már majdnem gersli-rizottó.) Ellenben a csülköt lehet, hogy ki fogom próbálni, nem rossz ötlet. Magamtól sosem gondoltam volna rá. Én füstölt oldalast (bordaporcot) és kacsacombot szoktam beletenni, kíváncsi vagyok, csülökkel milyen lesz. Rétegzés: nekem az a tapasztalatom, hogy az összetevőket bármilyen sorrendben is teszem bele a sóletfőző fazékba, a felöntés után felúsznak és fajsúly szerint átrendezik magukat. Vereshagyma: én szeretem a hagymát, ezért ahány tányér sóletet készítek (saccolok), annyi kis fej vereshagymát teszek bele EGYBEN, és tálaláskor minden tányérnak kijár egy-egy kis fej hagyma. Fokhagyma: négy óra sütés után a nagy gerezdekben hagyott fokhagyma is elkrémesedik és úgy "átlényegül", hogy meg sem lehet találni. Nem aprítom-reszelem, mert minek? Jó étvágyat hozzá mindenkinek!

Bejegyzés: Sólet

Vén motoros 2023.12.19. 19:17:58

Nagyon-nagyon ritkán látok lépet, emiatt nem is figyeltem fel rá, csak akkor, amikor az Allee-ben egy középkorú cigány házaspár lecsapott rá, és több, mint egy kilót vásárolt belőle. Ez tényleg a leges-legolcsóbb húsféle, ami csak létezik. Kb. a felébe került, mint mellette az akciós csirkeszív. Azért nem vettem belőle, hogy egyáltalán megkóstoljam, mert a szintén nagyon olcsó csirkeszív mellett (amit pörköltnek nagyon szeretek), nem tűnt bizalomgerjesztőnek.
Ha már májas íze van: akkor a májhoz nagyon passzoló majoranna, mint fűszer, nem lenne jobb a köménynél?Vvagy AZÉRT annyira mégsem májas?

Bejegyzés: Sertés lép pörkölt

Petőcz Ferenc 2023.07.12. 14:51:07

@Mesterséges Geci: ez a hozzászólás színvonal alatti

Bejegyzés: Chilis bab (Chili con carne)

Mesterséges Geci 2023.06.25. 21:39:29

Javaslat: próbáld ki pl. a Corvin mozi mellett azt a boltot, ahol rúd formában árulják a sushit! Vagy más, valóban ezzel foglalkozó étteremből hozass! Nem 100%, hogy jó lesz, de a spar-aldi-lidl szarjainál milliószor finomabb, főleg ha wasabi helyett nem azt az újabban divatos folyékony szennyet adják, hanem a megszokott, wasabinak látszó pasztát. (Az se valódi, itthon igazit nem nagyon kapsz, de hasonlít)

Bejegyzés: Sushi házilag

Mesterséges Geci 2023.06.25. 21:33:28

Melegben chili+bab.... hát izé...

Bejegyzés: Chilis bab (Chili con carne)

Petőcz Ferenc 2023.01.11. 14:51:49

@Cpt. Flint: Nem veszem kötekedésnek, mert nem az. Az eredeti receptben a hagyma, só, bors szerepelt. Egy kicsit mindent átalakítunk a saját szánk íze szerint és én szeretem a koriandermag friss ízét a fenti étel ízeihez jól is passzol ezért került bele. Az általad említett fűszerekből szerintem a petrezselyem lett volna még jó párosítás.

Bejegyzés: Mecseki betyárgombóc leves

Cpt. Flint 2023.01.11. 14:31:56

Tudom, hogy kötözködés; ráadásul mint fűszert, szeretem is, de egy "klasszik magyar" ételbe koriandert??? Én inkább petrezselymet, majorannát, esetleg tárkonyt használnék.

Bejegyzés: Mecseki betyárgombóc leves

Bényei Ági 2023.01.07. 08:00:26

Elkészítettem a fermentált szárzelleres laskagombát. Nagyon jó lett! Eddigi fermentált ételeim között az egyik király!

Bejegyzés: Fermentált gomba

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2021.12.09. 11:05:39

Ezek szerint a csirkeszív is olyan, mint a csemege kukorica főzés: minél tovább készül, annál keményebb lesz

Bejegyzés: Pirított csirkeszív édesköménnyel, grapefruittal

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.10.28. 12:50:55

@Petőcz Ferenc: Kösz.
Szóval ebben is van sütőtök.A tiétek, vagy a mienk? :-)

Bejegyzés: Sütőtökös muffin

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.10.28. 10:01:51

Még egy kérdés, ha szabad: ez a ti kajátok?
m.blog.hu/re/regiesujetkek/ad/tok_1486068534.jpg
(A blog forráskódjában találtam, szóval valszeg...)
Mi ennek a neve, vagy receptje?Vagy van róla poszt?Én nem találtam, de lehet, nem jó helyen kerestem.Nagyon jól néz ki.Kösz, ha van válasz.

Bejegyzés: Sütőtökös muffin

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.10.28. 09:23:19

Grat az index-címlaphoz, ráadásul kétszeresen is, ugyanezzel a poszttal! :D

Bejegyzés: Sütőtökös muffin
süti beállítások módosítása