Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

2021. nov 18.

Retkes csirke

írta: Petőcz Szabó András
Retkes csirke

Ezt az ételt az az ötlet szülte, hogy valamikor készítettem majdnem ugyanígy egy karalábés csirkét. A karalábét drágának tartottam, így jött az ötlet, hogy valamivel helyettesíteni kellene. Ekkor körbenéztem a hűtőben, és egy hatalmas jégcsap retket találtam benne. Mivel szeretjük a retket, úgy gondoltam, hogy abból készítem el ezt az ételt.

retkes_csirke.jpg

Hozzávalók: 1 nagy jégcsap retek, kb. 1 kiló csirkecomb, 2 nagy gerezd fokhagyma, olaj, só, bors, őrölt fűszerkömény, 2 ek. liszt, 1 mk. pirospaprika. 1 nagy poharas tejföl, 1 csokor kapor.

A csirkecombokat kevés olajon mindkét oldalt kifehéredésig elősütjük, majd kiszedjük az edényből. Eközben a retket meghámozzuk és falatnyi darabokra felvágjuk. A visszamaradt zsiradékba egy réteg ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Húsok és halak Egészség vega és tészta

2021. nov 09.

Burgundi marharagu

írta: Petőcz Ferenc
Burgundi marharagu

Könnyű, elkészítés ideje 5-6 óra

burgindi.jpg

A most következő étel hagyományosan marhalábszárból készül és biztosan van hozzá eredeti recept, de mi abból készítettük ami rendelkezésre állt és így is egy ünnepi étel kerekedett. Szerintem karácsonyi fogásnak is tökéletes.

Hozzávalók:

  • 1 kg kockázott marha színhús ( mi lapockát használtunk)
  • 2 sárgarépa
  • 1 zellergumó
  • 2 nagy fej vöröshagyma kockázva
  • 0,5 liter paradicsomsűrítmény
  • 0,5 liter jó fajta száraz vörösbor
  • 60 dkg erdei gomba vegyesen (nekünk fenyő tinorú, lilapereszke, fenyőpereszke, déli tőkegomba keverék)
  • frissen őrölt bors
  • 2-3 db babérlevél

Az egész étel elkészítése egyszerű, az alapanyagokat belerakjuk egy cseréptálba (sárgarépát, zellert nagyobb darabra vágjuk a ...

Tovább Szólj hozzá

Francia Nemzetek konyhája Húsok és halak

2021. nov 09.

Citromos krémes

írta: Petőcz Ferenc
Citromos krémes

ciromos.jpg

Sajnos COVID gyanú miatt nem tudtam végül meghívni a családot a születésnapomra. Így nem készült torta, mert 2 főre feleslees. Viszont találtam egy tökéletes citromos krémes recepet, és azt készítettem el. Így karácsony előtt ez is felkerült a készítjük még sokszor listára. Ajánlom szeretettel.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 5 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tojás
  • annyi tejföl, amennyit a tészta felvesz és jól nyújtható nem lesz
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 3 dl tej
  • 3 ek liszt

A tésztához összedolgozzuk a lisztet, porcukrot, vajat, reszelt citromhéjat, sütőport, tojás, tejfölt. 3 részre osztjuk, majd egy 30*24 centis tepsi ...

Tovább Szólj hozzá

Sós és édes szenvedélyek

2021. okt 26.

Bugaci húsgombócleves

írta: Petőcz Ferenc
Bugaci húsgombócleves

6 adag, kiadós

bugaci1.jpg

Dunaújvárosban lakunk, ennek a levesnek pedig itt helyben nagy hagyománya, tisztelete, de talán nyugodtan leírhatom, komoly kultusza van. Nem tudom köze van a közelben kb 40 km-en belül található Bugachoz a tájhoz amit képvisel, de gondolom igen. Igazából talán bográcsban lenne autentikus elkészíteni vagy kemencében cseréptálban. Most egyik sem történt, de ígérjük, hogy elmegyünk jövőre Bugacra a határban bográcsban elkészítjük az ételt és az lesz majd az első youtube videója oldalunknak. Addig pedig itt a recept.

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma apróra kockázva
  • 10 dkg házi szalonna apróra kockázva
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 0,5 kg darált sertéshús (mi lapockát használtunk)
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • ...
Tovább Szólj hozzá

Magyar Levesek Nemzetek konyhája Húsok és halak

2021. okt 25.

Sütőtökös muffin

írta: Petőcz Ferenc
Sütőtökös muffin

img_1162.JPG

Idén is eljön Halloween napja, majd azt követő napon a születésnapom. Én a kettő kombinálni szoktam és inkább a születésre az életem szépségeire emlékezem, mintsem az elmúlás fájdalmas érzésére. Elhunyt szeretteim ameddig élek itt élnek a szívemben nap, mint nap, így a november 1-i születésnapom inkább legyen könnyed és előtte este sem árt a buli. Ehhez pont jól jön ez a kis süti, elkészítés után szerintem szeretni fogjátok. 

Hozzávalók:

  • 40 dkg sült sütőtök összepürésítve
  • 25 dkg liszt
  • 1,25 dl olaj
  • 2 tojás (6 db fürjtojás volt nekem helyette)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 mk őrölt szegfűszeg
  • 1 mk őrölt gyömbér vagy friss reszelt
  • 1 mk őrölt szerecsendió vagy frissen reszelt de ...
Tovább Szólj hozzá

Házi pékség Sós és édes szenvedélyek

2021. okt 21.

Lazac édesköménnyel

írta: Petőcz Ferenc
Lazac édesköménnyel

4 adag, elkészítés 30 perc, könnyű

img_1160.JPG

Valahogy továbbra is beleragadtam a mediterrán konyhába, ennek egyik eleme a most következő recept. Nagy görög rajongó vagyok, de mostanában az olasz konyha van terítéken. Talán el kell látogatnom Itália partjaira és ott pihenni egy nagyot. De vajon mikor? Addig amíg ez létrejöhet és sikerül maradnak az ízek a mi íz utazásunk a nemzetek konyhája rovatunkban. A receptben lazac van, megijedni nem kell, tudom drága, mi is akcióban jutottunk hozzá, de bármely tengeri filé jó, amely nem esik szét hőkezelés során, bár ez a recept a lazaccal az igazi.

Hozzávalók:

  • 50 dkg lazacfilé darabolva
  • 1 citrom leve, reszelt héja
  • 3 db közepes édeskömény
  • 2 ek liszt
  • bors
  • vaj vagy olívaolaj
  • 2 dl tejszín
  • parmezán
  • 3-4 ...
Tovább Szólj hozzá

Olasz Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta

2021. okt 20.

Francia rakott burgonya

írta: Petőcz Ferenc
Francia rakott burgonya

4 adag, gyors, könnyű

francia.jpg

Nagyon szeretjük a rakott krumplit, szerintem ezzel nem vagyunk egyedül. Ez lenne az étel, ami egyszerűségében mégis nagyszerű. Most ennek francia változatát készítettük el, ízben sok különbség nincs, kicsit lágyabb inkább a technológia más, mint nálunk. Mi 4 személyes adagot raktunk össze, az arányok is ehhez kerültek feljegyzésre.

Hozzávalók:

  • 8 db közepes sárgaburgonya, fél centis karikákra szelve
  • 6 db főtt tojás karikázva
  • 5 dl főzőtejszín
  • 1 pár házi kolbász karikázva (francia parasztkolbászt kellene bele, de nem tudtam venni)
  • só, bors

A burgonyát meghámozzuk karikázzuk. Egy sütőtálat kikenünk vajjal, majd elkezdünk rétegezni. Burgonya,tojás, burgonya, kolbász, burgonya, tojás,burgonya, kolbász ...

Tovább Szólj hozzá

Francia Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta

2021. okt 19.

Penne brokkoli pestóval és édesburgonyával

írta: Petőcz Ferenc
Penne brokkoli pestóval és édesburgonyával

4 adag, elkészítés 30 perc

brokkoli.jpg

Ismét egy gyors étel és most is az olasz konyha kerül terítékre. Az ősz is nagy kincseket rejt a kertekben a batáta azaz édesburgonya letermett a brokkoli most adja magát a tészta könnyen megfő, így ezek adják magukat. De jöjjön a recept.

Hozzávalók:

  • 32 dkg penne tészta ( jelen esetben teljes kiőrlésű volt)
  • 50 dkg brokkoli
  • 25 dkg édesburgonya
  • 3 ek olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • friss chili aprítva vagy chilipehely ízlés szerint
  • 5 dkg parmezán + a tetejére kevés a tálaláskor

Egy fazékban feltesszük főzni a tésztát a brokkolit és a kockázott édesburgonyát. 5 perc főzés után kiszedjük a brokkolit, közben készre főzzük, de nem teljesen puhára a tésztát olyan olaszos al dante állagúra.

Az ...

Tovább Szólj hozzá

Olasz Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta

2021. okt 09.

Kötött tészta leves

írta: Petőcz Ferenc
Kötött tészta leves

8 adag

kotott_teszta.jpg

Ezt a levest már nagyon rég el szerettem volna készíteni, de valahogy mindig elmaradt annak ellenére, hogy rengeteg videót láttam róla és persze azért ez egy igazi magyaros alföldi recept. Most már tudom, hogy bográcsban is el fog majd készülni, nagyszerű finom, tartalmas. Igazán megéri a munka vele. 

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 2 nagy fej vöröshagyma kockázva
  • őrölt pirospaprika
  • őrölt bors
  • 50 dkg felpucolt, kockázott burgonya
  • 1 szál házi füstölt kolbász karikázva
  • 1 nagyobb répa karikázva
  • 1 nagyobb gyökérzöldség karikázva
  • 1 csokor frissen aprított petrezselyem
  • 1 ek zsír
  • 5 dkg házi füstölt szalonna

A lisztet 1 tk sóval és a kettő tojással jól eldolgozom.Félre teszem fél ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Levesek Nemzetek konyhája

2021. okt 09.

Gorgonzolás körtés gnocchi

írta: Petőcz Ferenc
Gorgonzolás körtés gnocchi

gnocchi.jpg

Az elmúlt időszakban a napjainkba megismert szlogen a "munka világában" töltöttük időnk nagyobb részét, így gyors ételek elkészítésére volt sokszor lehetőség abba viszont ez az étel tökéletesen belefér. Arról pedig, hogy egyre értéktelenebb fizetés mellett egyre több időt töltünk a munkahelyen, inkább más fórumon térek ki. Jöjjön inkább ez az őszi étel. 

Hozzávalók:

  • 20-25 dkg gorgonzola
  • 3 körte magvalva, kockázva
  • 2 ek vaj
  • 6 ek tej
  • só,bors
  • 1 mk őrölt szerecsendió
  • 1 tk szárított vagy 2 ág friss kakukkfű
  • 50 dkg bolti gnocchi

Az étel elkészítésében az a jó, hogy ameddig megfő gnocchi, addig elkészül a mártás.Kezdetnek tegyük fel a vizet a gnocchinak, közben pedig egy mélyebb serpenyőben ...

Tovább Szólj hozzá

Olasz Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta

süti beállítások módosítása