Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

2020. jan 17.

Mézes- szójaszószos kacsamell narancsos bulgurral

írta: Petőcz Szabó András
Mézes- szójaszószos kacsamell narancsos bulgurral

Ezt az ételt a Facebook-on található azonos nevű csoportunk 5. születésnapjára készítettem. Bár hosszú a neve, mégis roppant egyszerű ételről van szó. A pác pár perc alatt elkészíthető, a többi munkát a hűtő és a sütő elvézgi helyettünk. A köret se bonyolult. 

82558080_2631418893609325_125432127582896128_n.jpg

Hozzávalók: 2 ek. szójaszósz, 3 ek. méz, 4 duci gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors, kevés só, 2 narancs, 4 kacsamell, 15 dkg. bulgur, 3 dl folyadék.  

82519967_1024530164587633_298243770279788544_n.jpg

Elkészítés: A fokhagymát lereszeljük és összekeverjük a mézzel, szójaszósszal, a sóval és a borssal és a fél narancs levével. A kacsamellet ha szükséges akkor megpucoljuk, mindkét oldalát bekenjük a páccal, és jénaiban egymás mellé  fektetjük. Mehet be pár órára vagy egy éjszakára is a hűtőbe. ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta

2020. jan 12.

Görög túrókrém

írta: Petőcz Ferenc
Görög túrókrém

 

turo2.jpg

A hideg napokban ismét vissza idézzük a nyarat az ízekkel. Amikor kint vagyunk Görögországban az összes kencét kipróbálom. Reggelente egy finom kenyér egy olívás margarin, néhány szem olívabogyó vagy paprikakrém vagy valamelyik padlizsán krém vagy éppen ez a túrókrém egy kávéval egy pohár kecske tejjel ideális napindító, különösen ezt kényelmes a napfénye teraszon eltöltve és a kéklő Égei-tenger látványát figyelve nagyszerű családi élmény. Mivel sok mindent hoztam haza és van még belőle, így autentikusan eredeti alapanyagokból készült minden, kivéve a joghurtot.

turo3.jpg

15 dkg feta sajtot beleteszünk egy késes aprítógépbe, adunk hozzá friss mentát vagy szárított mentát ízlés szerint, kerül bele 1,5 dl natúr ...

Tovább Szólj hozzá

Görög Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta

2020. jan 12.

Ananászos kacsa

írta: Petőcz Szabó András
Ananászos kacsa

Ezt az ételt kacsa mellből és combból is el lehet készíteni. Az ananászlevet  semmi esetre se a konzerv ananász levével helyettesítsük, ugyanis az csak egy cukrozott lé, semmi köze nincs az ananászhoz.

82074499_537894060130632_5077756799734513664_n.jpg

Hozzávalók: 1 egész kacsa (kb. 2 kg-os),  olaj, 1,2 dl ananászlé, 2,5 dl száraz vörösbor, 2 késhegynyi frissen őrölt fehér bors, fél teáskanál só, 1 citrom leve, 1 ek étkezési keményítő, 1 narancs kifacsart leve és reszelt héja, 40 dkg ananászkonzerv.

81465117_1488516964649140_5538986585963364352_n.jpg

Elkészítés:  A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A kacsát 6 részre vágjuk, tepsibe fektetjük és olajjal megkenjük, a sütőbe tolva 20 percig sütjük. Eközben az ananászlevet, a vörösbort a sóval, borssal és a citrom levével összekeverjük. Ha letelt az elősütési ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak

2020. jan 10.

Görög paprikakrém 4 adag

írta: Petőcz Ferenc
Görög paprikakrém 4 adag

paprika2.jpg

Tél van és az esti, éjszakai, hajnali mínuszok még akkor is itt vannak, ha akad néhány melegebb nappal. Így jól esik visszaidézni a nyári pillanatokat, ízeket, ezt a receptet is ezért készítettük és eleve az ünnepek után jól esik a szervezetnek is az enyhülés a nehéz ételek után.

50 dkg kápia vagy más piros vastag húsú paprikát sütőben megsütünk úgy, hogy szinte fekete legyen a a bőre. Ekkor zacskóba tesszük pár percre és már le is tudjuk húzni a paprika héját.

paprika1.jpg

Késes betétű robotgépbe előkészítünk 2 gerezd fokhagymát 10 dkg feta sajtot és hozzá adjuk a sült paprikát.

paprika4.jpg

paprika3.jpg

Az egészet enyhén sózzuk a feta eleve sós, majd kevés borsot is adunk hozzá. Turmixoljuk, majd hűtőbe tesszük egy éjszakát. Másnapra a ...

Tovább Szólj hozzá

Görög Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta

2020. jan 10.

Céklás csicseriborsó saláta

írta: Petőcz Ferenc
Céklás csicseriborsó saláta

cekla1.jpg

Gyors egyszerű, egészség és finom. E 4 kifejezésben benne van minden. fél kg céklát meghámozunk, majd sós vízben puhára főzünk. 2 közepes fej lilahagymára karikákra vagy félhold cikkere vágunk, kevés olívaolajon megpároljuk, ehhez adunk egy konzerv (max 40 dkg) csicseriborsót és azzal is pároljuk, majd hozzáadjuk a céklát. Ezzel is pároljuk 1-2 percet majd tűzről levéve, sóval, borssal, oregánóval és 4-5 ek balzsamecettel elkeverjük. 1 éjszakát hagyjuk pihenni, párszor átkeverjük, tálaljuk. Jó köret húsok mellé.

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2020. jan 10.

JÁTÉK

írta: Petőcz Ferenc
JÁTÉK

donuts-fankok-4101184098.jpg

Keressük az év fánkját Ehhez nem kell sokat tenni, mint jelentkezni facebook csoportunkba és február 15-ig személyenként max 1 képpel(lehetőleg recepttel együtt) indulni saját fánkkal. A játékhoz ne feletsd el a bejegyzésnél a JÁTÉK szót feltüntetni. Lehet magyar, amerikai és bármely nemzeté, legyen ilyen vagy olyan, mázas, omlós, ropogós...stb. Február 16 és 20- között majd a tagok szavazhatnak és a legtöbb szavazatot kapó kép(recept) nyeri a képen látható Pataki tálat. A játék feltétele, hogy minimum 15 fő játsszon.

pataki.jpg

Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája

2019. dec 19.

Marcipánlikőr

írta: Petőcz Szabó András
Marcipánlikőr

Még nem késő elkészíteni ezt a receptet, hisz hamar elkészül és a felszolgálásáig a hűtőben pihen. Sokkal finomabb a házi, és remek ajándék is lehet. Másik likőrök receptjét is megtalálhatjátok a blogon például a tojáslikőrét vagy a máklikörét. A nádcukrot bátran helyettesíthetitek azzal amit otthon találtok. Kávéval vagy kókusszal is ízesíthetjük. A kávét a kész likőrbe öntsük, a kókuszt a tejben áztassuk néhány órán át, felhasználáskor szűrjük le a tejet. Én nagy csomagolású vaníliás cukrot használok, abból 10 g. kell, viszont a kis tasakban csak 8 g. van. A megmaradt tojásfehérjét sok mindenbe fel tudjuk használni. 1 liter lesz belőle.

79421632_564550830787344_8678284526000013312_n.jpg

 

Hozzávalók: 4 tojás sárgája, 2 ek. nádcukor, 1 cs. vaníliás ...

Tovább Szólj hozzá

2019. dec 17.

Brokkolival karfiollal töltött tekercsbaconbe csomagolva párolt hajdinával

írta: Petőcz Ferenc
Brokkolival karfiollal töltött tekercsbaconbe csomagolva párolt hajdinával

kaja2_1.jpg

Minden évben van a blogunknak karácsonyi ajánlata ez lenne az egyik. Kicsit újra gondoltam a dagadótöltést és a tölteléket is, így tekercs lett és rendhagyó ám egyben nagyon finom étel készült. Hozzá párolt hajdina készült és egy kis házi savanyúval tálaltuk.

Kb 1 kg volt a dagadó, amelyet félbevágtam, kiterítettem, sóztam borsoztam, és ameddig picit magába szívta az ízeket elkészítettem a tölteléket.

kaja5_1.jpg

A töltelékhez elővettem a késes betétű robotgépet és innentől minden nyersen jön, semmit sem kell előfőzni. 1 fej vöröshagymát nagyobb darabokban került a gépbe, elsőnek őt kellett aprítani, majd ehhez került nyersen 25 dkg brokkoli és 25 dkg nyers karfiol. Sóztam, borsoztam 2 ek mustárral(én 2 ek házi magost raktam ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta

2019. dec 14.

Karfiolkrémleves

írta: Petőcz Szabó András
Karfiolkrémleves

Novemberen egy hétig Magyarhertelenden pihentünk. Mikor máskor ha nem télen mennénk termálfürdőbe? A fürdőben ebédeltünk, akkor kóstoltam meg ezt a levest, ami nagyon ízlett. Mellesleg mi rajongunk a krémlevesekért. Most hogy ilyen borongós, ködös, esős az időjárás igazán jól esik egy kis forró kanalazni való. Liszt és tejföl nélkül készítettem, így azoknak is ajánlott  a recept aki valamiféle étel intoleranciában szenvednek. A bele főtt burgonya fogja turmixolásnál a levest besűríteni. Mi a torzsás növények torzsáját nem dobjuk ki, hanem meghámozzuk és hozzátesszük az ételhez ezzel is gazdagítjuk azt.

79385659_3595017903856664_8248381015752441856_n_1.jpg

Hozzávaló: 1 nagyobb fej karfiol, 1 nagyobb vöröshagyma, 2-3 közepes méretű burgonya, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 ág ...

Tovább Szólj hozzá

Levesek Egészség vega és tészta