Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

2022. dec 18.

Kelbimbó remulád mártásban

írta: Petőcz Ferenc
Kelbimbó remulád mártásban

kel1_1.jpg

Egy szuper gyors meglepő finomságot találtunk, kipróbáltuk, ízlik, tovább adjuk. Ideális salátának vagy önmagában köretnek húsok mellé.

Hozzávalók:

  • 50 dkg kelbimbó
  • 1 citrom leve
  • 5 ek majonéz
  • 3 ek tejföl
  • 1 ek mustár
  • 1 csokor petrezselyem aprítva
  • só, frissen őrült bors

A kelbimbót pucoljuk fel, majd helyezzük késes betétű robotgépbe és aprítsuk össze. Ezt követően helyezzük át egy tálba az aprított kelbimbót, sózzuk enyhén és borsozzuk keverjük össze a citrom levével. 

A többi alapanyagot keverjük össze, majd adjuk az öntetet is a kelbimbóhoz. Összekeverjük és hűtőben hagyjuk érni 1-2 órát. Tökéletes könnyű vitamindús salátát kapunk.

Jó étvágyat!

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2022. dec 16.

Slanac a horvát péksütemény

írta: Petőcz Ferenc
Slanac a horvát péksütemény

slanac.jpg

Szerencsés emberek vagyunk, hisz utazhatunk és volt szerencsénk Európa több helyét is bejárni, különösen Görögország maradt kedves a szívemnek a mai napig, de idén első alkalommal most a horvát tengerparton jártunk. Ott ettük ezt a helyi péksüteményt. Minden reggel grillserpenyőn kevés olívaolajon megpirítottuk és a helyi felvágottak, sajt, friss zöldségek kerültek bele egy-egy pohárka tej mellé. Aztán sikerült hozzájutni a recepthez, kipróbáltuk, íze és állaga olyan, mint ott, szóval eredeti lett. Remélem sokatoknak szerzünk örömet ezekkel az ízekkel vissza hozva télen is a nyár emlékeit.

porec.jpg

Hozzávalók:

  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 0,5 kg BL 55 liszt
  • 1 ek búzasikér por
  • 2 tk só
  • ...
Tovább Szólj hozzá

Horvát Nemzetek konyhája Sós és édes szenvedélyek

2022. dec 16.

Tonhaltatár avokádó ágyon

írta: Petőcz Ferenc
Tonhaltatár avokádó ágyon

4 adag

tonhal.jpg

A karácsonyi főmenüt megelőzően egy finom előétel következik. Tonhalból készül ami nem mondható olcsónak, ezért aki ezt nem engedheti meg magának, annak ajánlom elkészíteni afrikai harcsából, bár akkor a páclében érdemes benne hagyni a halat egy 24 órát összeállítást megelőzendően.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg tonhal steak
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • 1 tk szárított fokhagyma
  • 1 fél citrom leve
  • 3-4 ek szójaszósz
  • frissen őrölt bors

A tonhalat kockázzuk apróra és a többi alapanyagot pedig keverjük össze és a halat adjuk hozzá, dolgozzuk egybe picit pihentessük és közben készítjük az étel többi hozzávalóját.

  • 2 avokádó apróra kockázva
  • 2 tk citromlé
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 nagy lilahagyma apróra ...
Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta

2022. dec 13.

Tejszínes citromos-zöldséges pacal masni tésztával

írta: Petőcz Ferenc
Tejszínes citromos-zöldséges pacal masni tésztával

8 adag

pacal2.jpg

Pár éve készítettem ezt az ételt karácsonyra, de méltatlanul lemaradt a blogunkról, így ideje feltöltenem. Szerintem szintén ünnepi fogás az új köntösbe öltöztetett pacal. Így jöjjön is a recept.

Hozzávalók:

  • 2 kg pacal csíkokra vágva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • egész bors, babérlevél, köménymag, só

A pacalt a hagymákkal, fűszerekkel egy kuktában 1 órát főzzük, ha nincs kukta, akkor kell 2-3 óra főzés ahhoz, hogy megpuhuljon.

További hozzávalók:

  • 2 sárgarépa és egy darab gyökérzöldség
  • reszelve
  • 1 fej vöröshagyma apóra kockázva
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 20 dkg császárszalonna kockázva
  • 10 dkg méz
  • 1,5 citrom
  • 4 dl száraz fehérbor
  • 2,5 ek étkezési ...
Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak

2022. nov 29.

Duna hullám

írta: Petőcz Szabó András
Duna hullám

duna4.jpg

Akik ismernek, ők jól tudják hogy gyűlölöm az olyan recepteket, ami több oldalon keresztül sorolja fel a hozzávalókat, tutira veszem, hogy valamit biztosan ki fogok hagyni belőle. Ezzel a süti recepttel pont az ellenkezője van, és szinte vagy egyáltalán semmit sem kell venni hozzá, ha jól körül nézünk a kamránkban. Mi így tettünk. Most hogy közelednek az ünnepek és szerintem mindenkinek spórolósabbra kell venni a kiadásait, íme egy tökéletes sütemény. Mire felgépelem a receptet, addigra el is készül. Nem émelyítően édes, picit savanykás, de a csokiréteg teszi fel a koronát erre a süteményre. Csatos tepsiben készítsétek, így könnyebb szeletelni és szállítani is!

  duna1.jpg

Hozzávalók:

Tésztához: 6 db tojás, 25 dkg cukor, 1 ...

Tovább Szólj hozzá

2022. nov 29.

Birsalma likőr

írta: Petőcz Szabó András
Birsalma likőr

Akik ismernek minket, ők jól tudják hogy  a karácsonyi ünnepek és az évbúcsúztató, új év kezdésre számtalan finomsággal készülünk. Mottónk, hogy ne legyen minden évben ugyanaz a menü. Most sem lesz ez másképp. A birsalma nemcsak lekvárnak jó, de isteni gyümölcssajt, és fenséges likőr alapanyaga is lehet. Remek ajándék is lehet. Kb. 7-8 dl lesz összesen.

birsalma_likor.jpg

Hozzávalók

  • 4 birsalma
  • 300 g cukor
  • egy félbevágott vaníliarúd magjával együtt
  • 3 darab fahéj
  • egy deci rum
  •  fél liter vodka

Így készül

A birset nem kell meghámozni, elég csak a szöszös héját ledörzsölni róla, az esetleges rossz részeket kell csak kivágni belőle. Nagy üvegbe 4 birset kockáztam, magház nélkül. Összesen 300 g ...

Tovább Szólj hozzá

Tartósítunk

2022. nov 23.

Sütőtökös lasagne

írta: Petőcz Ferenc
Sütőtökös lasagne

sutotok.jpg

Oldalunk tele van finomabbnál finomabb sütőtökös ételekkel, sütikkel. Ezek egy része saját ötlet egy része másoktól átvett megtetszett recept. Így karácsony előtt találtuk ezt a receptet is, amelyet változatlan formában készítettünk el és igyekszünk nektek tovább adni. A véleményünk szerint az ünnepi vacsora  része lehet ez az elsőre meglepő, de jóízű kombináció.

Besamel:

  • 60 dkg sült sütőtök
  • só, bors
  • 10 dkg vaj
  • 3 ek liszt
  • 7,5 dl tej
  • 0,5 tk kurkuma
  • reszelt szerecsendió

A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a lisztet, amely jól elkeverünk, majd tejjel elkezdjük felönteni és folyamatosan keverjük egy kézi habverővel, közben melegítjük is, amikor  besűrűsödik, akkor félretesszük, sóval, borssal, ...

Tovább Szólj hozzá

Olasz Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta

2022. nov 20.

Bajor zsemle

írta: Petőcz Ferenc
Bajor zsemle

Könnyű, 8 db, költség kb 550 Ft

bajor.jpg

A napi szendvicsek elkészítéséhez elengedhetetlen egy jó péksütemény. Gyűjtjük ezért ezeket, elkészítjük, saját szánk ízére alakítjuk. Így történt ez most is, miután azt hiszem sikerült jól elkészíteni az étkezés próba alapján, így jöhet a bajor zsemle receptje.

Hozzávalók:

  • 50 dkg BL55 fehérliszt
  • 1,5 dl tej + 1,5 dl víz (mindkettő langyos)
  • 1 ek cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tk só
  • 5 dkg puha vaj
  • 7 dkg szódabikarbóna
  • nagy szemű só vagy valamilyen mag( szezám-, lenmag)

A szódabikarbónát elő kell készíteni, az okát sajnos nem tudom, de a recepttúra így írja le. 120 fokra előmelegített sütőben sütőpapíron 1 órát hőkezeljük. Ezt követően hagyjuk kihűlni. 

Közben a többi alapanyagot ...

Tovább Szólj hozzá

Bajor Nemzetek konyhája Házi pékség

2022. nov 15.

Fehér- és vörösbab krém szendvicshez

írta: Petőcz Ferenc
Fehér- és vörösbab krém szendvicshez

könnyű

fb.jpg

Többször írtunk már arról, hogy a hétköznapokban unalmassá válnak a megszokott szendvicseink, így érdemes azokat kicsit feldobni, cserélni, átalakítani. Most is ez történt. Készítettünk néhány kencét szendvicsbe, pirítóshoz... stb.

Fehérbabkrém

Hozzávalók:

  • 1 db 400 grammos fehérbab konzerv lecsepegtetve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mk frissen őrölt bors
  • 1 ek ecetes torma
  • fél citrom leve
  • aprított friss petrezselyem és zeller levél

Az alapanyagokat késes betétű robotgépbe tesszük és összeturmixoljuk. Egy éjszakát hagyjuk pihenni hűtőben, ez alatt az ízek összeérnek, másnap pirítóssal, friss péksüteménnyel fogyasztjuk.

Vörösbabkrém

Hozzávalók:

  • 1 db 400 grammos vörösbab konzerv ...
Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2022. nov 02.

Kókuszgolyó

írta: Petőcz Ferenc
Kókuszgolyó

33 darab

kokusz.jpg

Egy klasszikus recept tőlünk nektek.

 

Hozzávalók: 

  • 0,5 kg darált háztartási keksz
  • 4 dkg kakaópor
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 1,6 dl tej
  • 0,4 dl fűszeres barna rum vagy 20 ml rumaroma
  • 16 dkg kókuszreszelék
  • Meggy befőtt

A retró kókuszgolyóhoz a darált háztartási kekszet egy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a kakaóport, a porcukrot, a szoba-hőmérsékletű vajat, a tejet, a rumot vagy rumaromát, és alaposan összedolgozzuk, hogy homogén, jól formázható, kakaós masszát kapjunk. 

Egy tálba szórjuk a kókuszreszeléket, majd kézzel kisebb diónyi golyókat formázunk a masszából a közepébe 1-1 db lecsepegtetett meggyet teszünk a befőttből és beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. Tányérra rakjuk a ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Sós és édes szenvedélyek

süti beállítások módosítása
Mobil