Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

2023. júl 21.

Tejszínes-gyöngyhagymás-fehérboros nyúlragu (6 adag)

írta: Petőcz Ferenc
Tejszínes-gyöngyhagymás-fehérboros nyúlragu (6 adag)

ny1.jpg

Kicsit fókuszba került nálunk a nyúlhús, de zsenge, finom, egészésges. Ebből próbáltunk pár remek ételt elkészíteni, ez az egyik. Jó étvágyat hozzá!

1,5 kg nyulat feldarabolunk, majd sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel hintjük és lisztbe forgatjuk. Ezt követően egy lábasban hirtelen pirítjuk, erre azért van szükség, mert a nyúl húsa száraz és így nem szárad ki, hanem szaftos marad.
ny3.jpg
Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi és forrás után lassú tűzőn félig lefedve főzzük. Időnként száraz fehérborral felöntjük az elpárolgó levet összesen kb 3-4 dl fog kelleni. Ezalatt 25 dkg kockázott házi szalonnát vagy császárszalonnát 2 fej kockázott vöröshagymával 6 gerezd reszelt fokhagymával ...
Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak

2023. júl 21.

Zöldbabos nyúl bográcsban

írta: Petőcz Ferenc
Zöldbabos nyúl bográcsban

zold1.jpg

Ez is egy remek kemping étel, nem véletlenül készítettük a nyári friss ízek alapanyagaiból. Elcsépelt, de csak ismételni lehet, mindig az kell enni, aminek szezonja és ehhez a nyúl egészséges húsa jó társítás.

Hozzávalók:

  • 2 nagy fej vöröshagyma,
  • 4-5 gerezd fokhagyma,
  • 4 tévépaprika+ 1 hegyes erős,
  • 2 paradicsom,
  • 2 dl vörösbor,
  • 1,6 kg nyúl,
  • 50 dkg zöldbab,
  • só, bors,
  • fűszerpaprika, babérlevél,
  • 1-2 ág zsálya és kakukkfű

zold2.jpg

A vöröshagymát olajon megpirítunk, majd bele reszeljük a fokhagymákat, majd jöhetnek a paprikák. Nem sokkal később hozzáadjuk a paradicsomokat, később a nyúl is a bográcsba kerül, és fehéredésig pirítjuk.

zold3.jpg

Következik a fűszerezés, majd felöntjük annyi vízzel ami épp ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta

2023. júl 21.

Kata szelet

írta: Petőcz Ferenc
Kata szelet

Könnyű

kata_1.jpg

Ez egy finom sütemény, hasonlít a puncs szeletre, de mégis más. Tavasszal volt a sógorom születésnapja, oda készítettem, de a felgépelés elmaradt, így most pótlom. Egy dologban pedig biztos vagyok, hogy ízleni fog mindenkinek. Az elkészítéshez csatos formát használtam, ezt ajánlom nektek is a könnyebb szeleteléshez. 

A recept 25*25-s formára szól, ez 20*30-as tepsire is jó.

Hozzávalók a tésztához:

  • 52 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg zsír
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1,5 dl tej
  • 1 ek sütőpor
  • 1 csipet só

Hozzávalók a krémhez:

  • Az egyik megsült tésztalap morzsára törve
  • 1,5 dl tej
  • 14 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek vaníliás cukor
  • sütőrumm vagy rumaroma ízlés szerint
  • 2 ek kakaópor
  • 3 ek ...
Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Sós és édes szenvedélyek

2023. júl 12.

Zserbó

írta: Petőcz Ferenc
Zserbó

zserbo.jpg

A zserbó kalsszikus magyar sütemény remek, meg van a története, de nem térünk ki rá. Csak elkészítjük és fogyasztjuk. Diabetikus verziója már itt van az oldalon, de most jöjjön az eredeti.

Hozzávalók:

  • 35   dkg   liszt
  • 1   db   egész tojás
  • 5   dkg   cukor
  • 20   dkg   margarin
  • 1   dl   tej
  • 1   dkg   élesztő
  • 1   csipet   sütőpor
  • 1   csipet  

A töltelék: és a máz:

  • 12   dkg   darált dió
  • 12   dkg   cukor
  • 20   dkg   lekvár
  • 10   dkg   cukor
  • 3   dkg   kakaó
  • 3   dkg   vaj

 

A tésztát három egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35×25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Sós és édes szenvedélyek

2023. júl 12.

Tárkonyos csirke

írta: Petőcz Ferenc
Tárkonyos csirke

Elkészítés 30 perc, könnyű és finom (4 adag)

tarkomyos_csirke.jpg

Vannak régi elfeledett ételek, mi időnként leporolunk egyet és közzé tesszük. Most is ez történt e zalai vagy vasi eredetű étellel. Külön aprópó, hogy nyaralás van, strand és meleg, tehát gyorsan elkészülő ebédet szerettünk volna és mellé nem régiben kaptunk rengeteg tárkonyt is, így össze raktuk a receptet.

Hozzávalók:

  • 4 csirkecomb félbe vágva
  • citrom
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1-2 ek liszt
  • 3 dl húsleves alaplé (kockából is jó)
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojás sárgája
  • 5 dkg vaj
  • zsír
  • só, frisen őrölt bors
  • 1 ek tárkony

A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, majd a már forró zsírra tesszük, hozzáadjuk a bort és megsütjük. Amikor a hús megsült, a visszamaradt zsírhoz adjuk a vajat, majd hozzá adjuk a lisztet ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak

2023. júl 12.

Kefíres-bazsalikomos cukkini leves

írta: Petőcz Ferenc
Kefíres-bazsalikomos cukkini leves

Langyosan vagy hidegen fogyasztandó

cukkini.jpg

Az idei nyár legforróbb napjait éljük és be kell vallanom, ilyenkor a könnyebb fogások esnek jól főleg akkor, ha azok frissítenek is. Ez most egy ilyen étel, gondolom tetszeni fog, mert nem csak finom, hanem gyorsan és könnyen elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 1 kg cukkini kockázva
  • 450 grammos kefír
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1 nagy fej vöröshagyma kockázva
  • 3 gerezd fokhagyma reszelve
  • olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 liter zöldség alaplé (lehet kockából is

Az olívaolajon pároljuk meg a hagymákat, majd adjuk hozzá a cukkinit és az alaplevet.Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és főzzük puhára. Ha ezzel meg vagyunk, adjuk hozzá a kefírt és az aprított bazsalikomot és pürésítsük rúdmixerrel. Kitűnő leves langyosan és ...

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2023. jún 24.

Chilis bab (Chili con carne)

írta: Petőcz Szabó András
Chilis bab (Chili con carne)

Ebben a nagy melegben a hátunk közepére se kívánjuk a konyhát, de valami főtt ételt csak kell fogyasztani, erre tökéletes recept ez. Darált hús és külömböző zöldség konzervek ilyenkor lehetnek remek segítőtársunk a főzésben, rengeteg időt takaríthatunk velük. Nálunk ezekből az alapanyagokból mindig van otthon. Bármilyen darált húsból el lehet készíteni, de én szeretem a boltban ledaráltatni, ezzel is sok időt lehet megtakarítani és nem kell annyit mosogatni utána. 4 adag lesz belőle.

chilis_bab.jpg

Hozzávalók: 50 dkg sertés dagadó, 2 nagy fej apróra vágott vöröshagyma, 4 gerezd reszelt fokhagyma, 2 ek. paradicsompüré, só, bors, chili ízlés szerint, 1 ek. füstölt pirospaprika, 1 tk. oreganó, 1 mk. őrölt római kömény, 1-1 fehér- és ...

Tovább Szólj hozzá

Mexikói Nemzetek konyhája Húsok és halak

2023. jún 14.

Citromos pacalleves

írta: Petőcz Szabó András
Citromos pacalleves

Nincs is jobb elfoglaltság, mint kint főzni, sütögetni. Ehhez ajánlok most egy bográcsos ételt, nagyon finom és hamar el is készül.

citromos_pacalleves1.jpg

Hozzávalók:  65 dkg konyhakész pacal,1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 1-1 sárgarépa és petrezselyemgyökér, fél szál póréhagyma, pár szem burgonya, só, bosr, köménymag, citrom ízlés szerint, 1 kis pohár tejföl.

citromos_pacalleves2.jpg

Elkészítés: a konyhakész pacalt feltesszük főni, annyi vizet adunk hozzá hogy bőségesen ellepje. Hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Amíg fő a pacal addig megtistítjuk a zöldségeket. A burgonyát felkockázzuk, a többi zöldséget felkarikázzuk. Amikor a pacal már szinte teljesen megfőtt akkor adjuk hozzá a zöldségeket. Ha a ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Szabadban láttuk főztük

2023. jún 14.

Barna sörös szarvasragu

írta: Petőcz Szabó András
Barna sörös szarvasragu

Ezt az ételt azoknak találták ki, akik szeretnek nyáron minél több időt a szabadban tölteni, mintsem a konyhában. Cserépedényben és a sütőben készítettem el. Ha valaki olyan szerencsés, hogy van kemencéje, akkor abban is ugyaúgy elkészíthető mint ahogy bográcsban is remek lehet. Barna sörből érdemes a szakácsra is gondolni, úgyhogy többet vegyünk az ételhez.

353384133_836780031216171_7135215476410475363_n.jpg

Hozzávalók: 1 üveg savanyított gyöngyhagyma, 3 közepes méretű sárgarépa vastagabb karikákra vágva (kb. 30 dkg), 2 közepes fej vöröshagyma cikkekre vágva, 3 szár szálzeller felkarikázva, 7,5 dl barna sör, 3 babérlevél, 2 marha leveskocka, 30 dkg laska- és csiperkegomba ( fele-fele arányban) nagyobb darabokra vágva, 25 burgonya kockázva, fél zöld kaliforniai paprika  ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Húsok és halak Szabadban láttuk főztük

2023. máj 29.

Spárgás carbonara csúsza

írta: Petőcz Ferenc
Spárgás carbonara csúsza

2 főre, kiadós vacsora

sparga.jpg

Mi is azt valljuk, amit a régi idő emberek, mindent a maga idején kell fogyasztani, amikor terem, akkor a legjobb, így az idényzöldségeket, gyümölcsöket is a maga idejében. A spárga szezonja van most és kevesen tudják mit érdemes és hogyan készíteni belőle. Oldalunkon több recept is akad és most bővítjük a sort. Egy olaszos tészta vacsora következik.

Hozzávalók:

  • 20 dkg csusza tészta
  • 10 dkg guanciale vagy kolozsvári szalonna
  • só, frissen őrölt bors
  • 4 dkg parmezán
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 6-7 db spárga

A guancielét felkockázzuk, lepirítjuk, majd hozzá adjuk a kb 1 cm-es darabokra vágott spárgát. Közben a tésztát is feltesszük főni. A tojásokat összekeverjük pici sóval, frissen őrölt borssal és a ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Olasz Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta

süti beállítások módosítása
Mobil