Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

2024. júl 23.

Párolt nyúlragu olasz módra

írta: Petőcz Ferenc
Párolt nyúlragu olasz módra

0302d347-0636-40f8-b300-062c700113d0.jpg

Az Isztrián nyaraltunk, a gastronomóia jellegtelen, ezt már sokszor megállapítottuk, viszont ami finom, azon az erőteljes olasz hatás dominál. Kipróbáltunk egy finom nyulas ételt, amelyet végül megosztunk veletek, nem ok nélkül. Egyszerű, gyors fogás.

Hozzávalók:

  • egy darabolt nyúl kb 1.2-1.5 kg
  • 1 nagy csokor friss kakukkfű
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 2 db  szegfűszeg
  • só, frissen őrült bors
  • 20 dkg olívabogyó
  • 1,5 száraz vörösbor (pl.: bikavér)
  • 10 dkg vaj
  • 2 ek liszt
  • 2 ek balzsamecet
  • 0,5 liter húsleves alaplé (marhahúsleves kockából)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • babérlevél

A szalonnát apróra kockázzuk, lepirítjuk, ezen magas hőfokon megkapatjuk a nyúldarabokat. Amikor ezzel a művelettel ...

Tovább Szólj hozzá

Olasz Nemzetek konyhája Húsok és halak

2024. júl 18.

Harisszás padlizsán tahinis mártogatóval

írta: Petőcz Ferenc
Harisszás padlizsán tahinis mártogatóval

449958794_10220549845535062_7386289521821596676_n.jpg

A nyári könnyű ételekből sosem elég, így most egy kis keleti ízkaland következik, de szerint senki nem bánja majd ha egyszer megkóstolja. Kezdjünk is hozzá.

Hozzávalók:

  • 1 kg padlizsán nagyobb cikkekre vágva, beirdalva
  • olívaolaj
  • 1 ek harissza fűszerkeverék
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 lime reszelt héja
  • 1 lime leve
  • tökmag
  • 2 ek tahini paszta

Az ilyen könnyű fogásokban nem csak az a motiváló, hogy finomak, hanem könnyen, gyorsan elkészülnek, így lesz ez most is. 

Keverjük össze a tahinit, a joghurtot, a lime levét, sót és a mártogatót rakjuk hűtőbe érni. A padlizsánokat sózzuk be majd egy szűrőbe hagyva hagyjuk kicsepegni a felesleges kesernyé folyadékot kb 30 perc alatt. Közben az olivalojat kb 1 dl ...

Tovább Szólj hozzá

Arab Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta

2024. júl 18.

Sült zöldség saláta

írta: Petőcz Ferenc
Sült zöldség saláta

451655424_10220615784223488_8923880234146165818_n.jpg

Miden évben van az a pillanat, amikor az embernek nincs kedve főzni és igazából tán nem is éhes, de kellene valamit enni. Számomra a kánikula jelenti igazából ezt az időszakot. Készítettem egy könnyű salátát, egy adagban alig van kalória, megfelel minden diátnak és telíti a gyomrot is, közben frissít. Esztétikailag tán kevésbé mondható szépnek, de annál fimnomabb, így javaslom elkészíteni mindenkinek. 

Hozzávalók:

  • 1 cukkini karikázva kb 30 dkg
  • 1 padlizsán karikázva kb 30 dkg
  • 1 nagy vöröshagyma félholdra vágva
  • 2 kisebb vagy 1 nagyobb kápia darabolva
  • 1 ág friss rozmaring
  • 1 ek szárított oregánó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 7-8 levél friss bazsalikom
  • bors
  • 40 dkg natúr görög joghurt
  • fél-1 citrom ...
Tovább Szólj hozzá

Magyar Egészség vega és tészta

2024. júl 01.

Gyümölcstorta diabetikus verzió

írta: Petőcz Ferenc
Gyümölcstorta diabetikus verzió

449341280_10220534504351542_7941559649573269722_n.jpg

A most következő recept gyermekkorom kedvence volt, aztán valahogy nem készítettük és aztán ki is veszett a tudatból, de aki keres talál, így volt ez most, a régi torta forma került kezem ügyébe. Ilyenkor mit csinál a hobbi szakács? Naná, süt egyet. Kicsit variáltunk rajta, mert a szénhidrátháztartás nem működik jól, így az anyagcseregondokat kikerülve mégis egy ízletes édes süti készült.

Hozzávalók:

Tészta: 

  • 12 dkg liszt
  • 0,5 dl olaj
  • 6 dkg porcukor és 3 ek benefit cukorhelyettesítő
  • fél csomag sütőpor
  • 1 ek vagy 1 csomag vanilíás cukor
  • 3 tojás

Krém:

  • 1 csomag oroszkrém puding
  • 3,5 dl tej
  • 1 ek benefit cukorhelyettesítő
  • 5 dkg vaj

A zselé:

  • 1 zacskó torta zselé
  • 1 ek benefit ...
Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Házi pékség Sós és édes szenvedélyek

2024. júl 01.

Csirkés pesztós minestrone

írta: Petőcz Ferenc
Csirkés pesztós minestrone

448777468_10220493328802179_5749869459186302176_n.jpg

Itt van a nyár, abból a már általunk kevésbé szeretett kánikula fülledt meleggel. Ilyenkor sem főzni, sem étkeznoi nagyon nincs kedve az embernek. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy könnyű zöldséges leves jól esne. Kerestünk, találtunk, megcsináltuk, finom lett, tovább adjuk.

Hozzávalók:

  • 2   ek olaj
  • 30 dkg  csirkecombfilé
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db közepes répa
  • 1 db fehérrépa
  • 2 szál szárzeller
  • 1,5 l zöldségalaplé
  • 2 ek bolti zöld pesztó
  • 3 dkg parmezán
  • 25 dkg bolti tortellini (spenótos-ricottás)

A csirkés-pesztós minestrone leves elkészítéséhez olajon megpirítjuk a kb. másfél cm-es kockákra vágott csirkecombot. Sózzuk, borsozzuk, majd rárakjuk az apróra vágott fokhagymát is. ...

Tovább Szólj hozzá

Olasz Levesek Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta

2024. júl 01.

Ajvár

írta: Petőcz Ferenc
Ajvár

448883034_10220493603889056_4241894045194788152_n.jpg

Számunkra napokon belül beköszönt majd a tengerparti nyár, így már ideje nem csak készülünk, de keményen hangolódunk is. Ezért készült a napokban ez a horvát finomság, amely nem hiányozhat itthon sem a kerti partik asztaláról. Meglepően egyszerű és mégis olyan finom.

Hozzávalók:

  • 1 kg padlizsán
  • 1 kg kápia paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 tk füstölt pirospaprika
  • só, bors
  • 2 ek olivaolaj 
  • fél citrom leve

A padlizsánokat szurkáljuk meg, majd kb 1 óra alatt 220 fokon süssük meg, ezalatt kivülről megfeketedik, belül megpuhul. A padlizsánnal együtt süssük meg a fokhagymát is. A padlizsánokat bontsuk meg, tegyük egy szűrőbe, csepegtessük ki, a fokhagymát nyomjuk ki a ...

Tovább Szólj hozzá

Horvát Egészség vega és tészta

2024. jún 21.

Görög csirkés egytál

írta: Petőcz Szabó András
Görög csirkés egytál

Ebben a nagy melegben, mint ezekben a napokban, szerintem sokan nem szeretünk a konyhában sok időt tölteni. Ilyenkor a legjobbak az egy edényben elkészülő ételek, mivel keveset kell utána mosogatni. A legjobb ebben a recepben, hogy kevés hozzávaló kell hozzá, és szinte minden meg van otthon hozzá. A tetejét tálaláskor meg lehet szórni aprított petrezselyemzölddel, ha van otthon. Én az ilyen ételekhez mindig wokot használok. Jól behűtött retsinával vagy száraz fehérbort kínálok hozzá a tökéletes görög hangulathoz, természetesen ilyenkor a halk buzuki hangja még jobban elvarázsol. 4 adag lesz belőle.

gorog_csirkes_egytal.jpg

Hozzávalók: 4 db csirke felsőcombfilé, zsiradék, 3 nagyobb szelet citrom, 2-3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint oregáno, 3-4 dl víz, 25 ...

Tovább Szólj hozzá

Görög Nemzetek konyhája Húsok és halak

2024. jún 16.

Kínai tojásleves

írta: Petőcz Ferenc
Kínai tojásleves

448438649_10220462739197458_4430245417957869425_n.jpg

Nekem nagy kedvencem az egyszerű, de nagyszerű és bármikor elkészthető tojásleves. Ennek a magyar verzióját már sokszor többféleképpen elkészítettük. Most találtunk egy kínai verziót, amely nagyon megtetszett, elkészítettük és remek fogás ebédre bagy csak vacsorának.

Hozzávalók:

  • 5 db tojás
  • 1,5 csirkehús alaplé (3 db leveskockából)
  • 5 ek szezámolaj
  • fehérbors
  • 1 tk kurkuma
  • 4 ek kukoricakeményítő

A csirkelaplevet felforraljuk, hozzáadjuk a kurkumát, ízlés szerinti sót, fehérborsot, szezámolalajat. A keményítőt elkeverjük kevés vízzel, hozzáadjuk a leveshez, majd belecsurgatjuk a felvert tojást, amelyet azonnal nem keverünk el, hagyjuk egy percet és utána keverjük el. Tálaljuk, a kínaiak ...

Tovább Szólj hozzá

Kínai Levesek Nemzetek konyhája

2024. jún 08.

Joghurtos-lime-os karalábéfőzelék

írta: Petőcz Ferenc
Joghurtos-lime-os karalábéfőzelék

b788e6db-4b10-4793-8fd1-d22b2b329e42.jpg

Ez a főzelék még valamikor tavasszal készült, de bármikor megállja a helyét bármely asztalon, ezért eljött az ideje a megosztásának.

Hozzávalók:

  • 1 ek vaj
  • 3 ek olívaolaj
  • 4 szál újhagyma karikázva
  • 5 fej karalábé 1,5 cm-es kockákra darabolva
  • 4 dl alaplé, ami a karalábé szárából, héjából és leveléből készült
  • 2 ek natúr joghurt
  • fél lime reszelt héja és leve
  • pár ek víz
  • só, frissen őrölt bors
  • csokor friss petretzselyem

A vajat és olajat együtt felemelegítjük, majd ehhez kerül az újhagyma amely pár percig párolunk, majd sózzuk. Hozzáadjuk akaralábét és így már együtt pároljuk kevergetjük 2-3 percet, majd fel9ntjük az ételt az alaplével. Fedő alatt megfőzzük a zöldséget ügyelve ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta

2024. jún 08.

Harcsacsíkok citromos kapros öntettel sült krumplival

írta: Petőcz Ferenc
Harcsacsíkok citromos kapros öntettel sült krumplival

Air fryer, gyors, egyszerű

448080930_10220433598668963_1610026659297605415_n.jpg

A halak nálam elsőrendű alapanyagok. Többnyire saját fogásból készülnek az ételek kivéve a tengeri halak. Most viszont már nagyon szerettem volna harcsát enni és hiába a Duna magas vízállása sajnos a fajlagos fogási tilalom még tart a harcsa esetében, így bolti került az ételbe. A közelmúltban volt 14. házassági évfordulónk és egy új air fryer került e jeles alkalomból konyhánkba. Mivel jóval nagyobb mint az előző volt és úgy tűnik okosabb is, így biztosan rendszerint használni fogjuk. Most is ez történt, mutatunk egy remek fogást.

Hozzávalók:

a krumplihoz:

  • 60 dkg sárgaburgonya
  • frissen őrölt bors
  • fokhagyma granulátum
  • őrölt füstölt pirospaprika
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kk olasz fűszerkeverék

a ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta

süti beállítások módosítása